5 milliárdot biztosít a kormány Kútvölgyi felújítására

5 milliárdot biztosít a kormány Kútvölgyi felújítására

A Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje – nem csak kívülről lepusztult (Fotó: Alfahír/Béli Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ötmilliárd forintos forrást biztosít a kormány a Kútvölgyi Torony kórházépület teljes belső felújítására – adta hírül a Facebookon Fürjes Balázs, a választókerület fideszes képviselőjelöltje, a Miniszterelnökség államtitkára. – Fontos ügy, hiszen a budaiak számára a János Kórház területén létrejövő új budai centrumkórház felépítésének idején is biztosítanunk kell a szünetmentes és biztonságos ellátást – közölte, hozzátéve, hogy a 80 000 négyzetméteren létrejövő új centrumkórház kivitelezési idejére ugyanis a belgyógyászat, a sebészet, az urológia és az intenzív ellátás átköltözik a Kútvölgyibe. Ennek feltételeit teremtik meg most.

Tájékoztatása szerint a hét emeleti szinten összesen 250 betegágyat helyeznek el, öt műtőt és endoszkópos labort alakítanak ki, annak teljes technológiai hátterével, valamint orvosi szobákat és pihenő tereket az ápolóknak. A felújított épületben 2022 őszétől a tervek szerint évente 10-12 ezer fekvőbeteget fogadhatnak.

A további tervekről Fürjes azt közölte: a Szent János Kórházból új budai centrumkórházat alakítanának ki, a Kútvölgyiben pedig önálló, a fekvőbeteg-ellátástól elválasztott járóbeteg-szakrendelést.

A János Kórház felújítása még 2018-as ígérete volt a kormányzatnak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere 2018 novemberében jelentette be, hogy a ciklus végéig felújítják az évtizedek óta romos állapotban lévő Szent János Kórházat. Az elképzelés már akkor is az volt, hogy az intézmény a mellette lévő Kútvölgyi úti tömbbel együtt lesz Észak-Buda centrumkórháza.

A 2018-ban bejelentett centrumkórház-fejlesztés legkorábban jövőre indulhat el a Szent János Kórház területén. Mint arról a Magyar Hang korábban beszámolt, az épületegyüttes felújítására kiírt közbeszerzéseket a legjobb esetben is csak a jövő évben lehet lezárni.