RTL: A Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház is

RTL: A Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház is

Oltáshoz előkészítik a Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcináját Budapesten, a Honvédkórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) oltópontján 2022. május 13-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába van érvényben háborús veszélyhelyzet Magyarországon, január elsejétől átkerül a Honvédkórház irányítása a honvédelmi minisztériumtól Pintér Sándorhoz, az egészségügyért is felelős belügyminiszterhez. Ez a miniszterek feladatait felsoroló salátatörvényből derül ki, amelyet az Rtl.hu vett észre.

A jogszabály szerint 2023. január 1-jével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait. Ugyanakkor a civil lakosság ellátását a kórház átszervezése várhatóan nem érinti.

Mint írták, a Honvédkórház mintegy háromezer fős létszámának túlnyomó részét jelenleg honvédelmi alkalmazottként foglalkoztatják, egy kisebb rész pedig katonaként szolgál. A munkájuk 80-90 százalékban ellátják a civil lakosságot, a fennmaradó részben pedig katona-egészségügyi feladatokat végeznek.

A portál szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy a háromezres létszámból hány embert érint majd az átszervezés. Úgy tudják, hogy a döntés nyugtalanságot okozott az állományban, sokan pedig attól tartanak, hogy sérülnek azok a katonai képességek is, amelyek szükségesek lennének egy bevetés során. Ha ugyanis teljesen szétválasztják a civil és a katonai ellátást, akkor kialakulhat egy kompetencia nélküli katonai egészségügy – mondták az intézményen belül dolgozó források. Az orvosoknak ugyanis évente több százszor el kell végezniük egy beavatkozást ahhoz, hogy a képességieket rutinszerűen tudják majd alkalmazni a bevetés során is. Márpedig ehhez az kell, hogy békeidőben civileket gyógyítsanak.

Dr. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara titkára szerint is ez lehet a legfőbb veszélye az átszervezésnek: a katona-egészségügyi feladatokat ellátóknak ugyanis olyan speciális feladatokat kell végezniük, amelyek egy részével a civil orvosok soha nem találkoznak.