A DK eltörölné az alapvető élelmiszerek áfáját

A DK eltörölné az alapvető élelmiszerek áfáját

Fotó: Unsplash/Elizabeth Dunne

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csökkentsék nullára az alapvető élelmiszerek áfáját! – javasolja a Demokratikus Koalíció (DK). Az ellenzéki párt szerint ez az utolsó pillanat az infláció megfékezésére, amely az élelmiszerek esetében a G7 gazdasági portál szubjektív számítása szerint már 24,6 százalék.

Az élelmiszerár-emelkedés miatt azonnali cselekvést sürget a Demokratikus Koalíció. Az infláció élelmiszerek esetében a G7 gazdasági portál szubjektív számítása szerint kerekítve 25 százalékos. A gazdasági magazin saját vásárlói kosarat állított össze, amelyet folyamatosan figyelemmel kísér több kereskedő kínálatát is monitorozva, így jutottak erre az eredményre. Eközben a KSH hivatalos módszertannal májusra 18,6 százalékos inflációt mutatott ki az élelmiszerek esetében az előző év azonos időszakához képest. Májusban a fogyasztói árak összességében 10,7 százalékkal emelkedtek a KSH szerint.

Az élelmiszerdrágulás a Demokratikus Koalíció szerint a legrosszabb elképzeléseket is felülmúlja, ezért a párt már néhány héttel ezelőtt javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyben többek között azt javasolják, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját  ideiglenesen 0%-ra csökkentse a Parlament – erről Barkóczi Balázs, a DK országgyűlési képviselője beszélt a DK közösségi média oldalára feltöltött videóüzenetben.

A DK szerint a magas infláció elsődleges felelőse „ Orbán Viktor törvénytelen kormánya”, amely „az elmúlt hónapokban karbatett kézzel nézte, ahogy az elhibázott gazdaságpolitika összes következménye a magyar családok nyakába szakad”. Az ellenzéki párt szerint a fideszes parlamenti többség utolsó lehetősége arra, hogy megfékezze az inflációt, a DK javaslatcsomagjának elfogadása lenne, ami a párt szerint a végső anyagi ellehetetlenüléstől mentené meg a magyar családokat.

A képviselő arról is beszélt: „a kormány látszatintézkedései” nem állították meg a drágulást, sőt, még brutálisabb ütemű árnövekedést okoztak több tucat alapvető élelmiszer esetében, mint a trappista sajt, a vaj, a száraztészta vagy az őrölt kávé. 

 

Ha Gyurcsányékon múlna, már négyszeres lenne az áremelkedés – reagált a Fidesz Barkóczi Balázs (DK) videós bejelentkezésére hétfőn – A baloldal mostanra már eltörölte volna a rezsicsökkentést, a benzinárstopot és az élelmiszerárstopot is. A baloldal politikájával az áram ára a jelenlegi több mint háromszorosára, a földgáz ára öt és félszeresére, a benzin ára 800 forintra emelkedne, és mindez brutálisan emelné az élelmiszerek árát is – áll a kormánypárt közleményében az MTI szerint. A Fidesz reakciójából nem derült ki, hogy viszonyul a kormánypárt jelen pillanatban az áfacsökkentésez. A kormány korábban elzárkózott ettől a megoldástól.

Korábban a DK-n kívül már a Jobbik is javasolta az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését.

Az élelmiszerek áfájának eltörléséről nem foglalt állást a közleményben a nagyobbik kormánypárt, így nem derült ki, hogy jelen pillanatban hogy viszonyul a Fidesz és a kormány az áfacsökkentés kérdéséhez, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy korábbi kormányinfón újságírói kérdésre azt válaszolta: a kormány nem tartja indokoltnak az áfacsökkentést, mivel szerinte az nem vezet az infláció csökkentéséhez.  

Erről más európai kormányok másként vélekednek: Lengyelországban éppen az „inflációellenes pajzs 2.0” elnevezésű program részeként számos élelmiszer esetében eltörölték, az energiaszolgáltatás esetében jelentősen csökkentették az áfát. Ennek ellenére az infláció egyelőre gyorsul Lengyelországban, májusban megközelítette a 14 százalékot az előző év azonos időszakához képest.

 

Címkék: infláció, DK, áfa