A Fidesz-szavazók kevesebb mint fele tartja agressziónak Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agresszióját

A Fidesz-szavazók kevesebb mint fele tartja agressziónak Oroszország Ukrajna ellen elkövetett agresszióját

Harkivi orosz rakétatámadás után maradt romok (Fotó: Defence of Ukraine/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Népszava felkérésére a Publicus Intézet felmérést készített a magyarok ukrajnai háborúval, Oroszországgal, illetve a kormány lépéseivel kapcsolatos attitűdjeiről. Ahogy lenni szokott, gyökeresen különbözik a kormánypárti és az ellenzéki szimpatizánsok véleménye, de a Fidesz-szavazók kezdik magukévá tenni az orosz (illetve oroszbarát) propaganda narratíváját.

Abban a magyarok jelentős része egyetért, hogy Magyarország megítélésének egyáltalán nem használt a háború (illetve a kormány ezzel kapcsolatos álláspontja, ezt nehéz szétválasztani egymástól). A Publicus Intézet már többször végzett hasonló felmérést. A háború kezdetén még 64 százalék mondta, hogy amikor Oroszország rátámadt egy független államra, akkor agressziót követett el. Ez később 56-ra ment le, majd augusztusban újra felemelkedett 63 százalékra.

A fideszeseknek ugyanakkor csupán 46 százaléka gondolja a történteket agressziónak (az ellenzékiek körében elsöprő, 88 százalékos e vélemény aránya). A diplomások 80, a fővárosiak 77 százaléka gondolkodik így.

Az összes megkérdezett 48 százaléka keményebb fellépést vár Orbán Viktortól (de a fideszeseknek csak 15 százalékuk). A kormány háborúra adott reakciójával 42 százalék elégedett, 52 elégedetlen.