A főpolgármester több tesztelést sürget a járvány megállítása érdekében

A főpolgármester több tesztelést sürget a járvány megállítása érdekében

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az önkormányzatok költségvetéseiben sokkal nagyobb lyukat üt a koronavírus, mint az állam költségvetésén, mivel az önkormányzatok nem adósodhatnak el, és uniós forrásokra sem számíthatnak – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester ma délutáni internetes sajtótájékoztatóján. A 24.hu szemléje szerint ezzel arra utalt, hogy az önkormányzatok kormányzati segítségre várnak.

Karácsony Gergely szerint „egy hónap múlva már el kell gondolkoznunk a gazdaság jövőjén”. A főpolgármester erről az egy hónapról beszélt a délelőtti kormányülés utáni, Gulyás Gergely miniszter és Szita Károly önkormányzati szövetségi vezető – Kaposvár fideszes polgármestere – társaságában tartott sajtótájékoztatón is. Karácsony akkor is elmondta, hogy a kijárási korlátozásokat egy hónapig szükségesnek tartja meghosszabbítani. Budapest ugyanis a legfertőzöttebb hely Magyarországon, annak ellenére, hogy szerinte elég fegyelmezettek a fővárosiak. Budapest azért lett gócpont, mert nagyváros, és sok külföldi fordul meg itt.

Szóba került Müller Cecília országos tiszti főorvos kijelentése is, miszerint a koronavírus elszabadulhat Budapesten. Karácsony Gergely szerint ez a korlátozások betartásával elkerülhető. A főpolgármester azt is mondta, hogy „sokkal több tudással kell rendelkeznünk a fertőzések számáról az eredményes védekezéshez” – mondta Karácsony. Azt elismerte, hogy a tesztelő szettek beszerzése nehézkes, de „csak drukkolni tud a kormánynak” ahhoz, hogy sikerüljön elég tesztre szert tenni, illetve képesek legyenek megteremteni a szükséges kapacitásokat az egészségügyi rendszer stabilitásához.

Karácsony még egy hónapig fenntartaná a kijárási korlátozásokat | Magyar Hang

A városvezető kapott kérdést a Pesti úti idősotthonba jutott koronavírus-fertőzésről, ami miatt négy ellátott veszítette ott életét. Karácsony szerint egy kórházból kerülhetett be a koronavírus az otthonba. Szerinte most az a legfontosabb, hogy teszteljenek mindenkit, aki kórházból kerül vissza idősotthonba.

A Főpolgármesteri Hivatal este közleményben tudatta, a fővárosi kormánymegbízott, Sára Botond megbízásából a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli vizsgálatot tartott több, a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő idősotthonban. A vizsgálat az intézmények alapműködésével kapcsolatban semmiféle hiányosságot nem állapított meg. Egy esetben az ismert tényt igazolta vissza a vizsgálat: a szükséges mennyiségű védőfelszerelés beszerzéséhez az anyagi forrás rendelkezésre áll, a beszerzések folyamatosak, de a szállítók a folyamatos igényeket nem tudják kielégíteni. A Fővárosi Önkormányzat és az intézmények is folyamatosan szerzik be a védekezéshez szükséges eszközöket, a védőfelszerelések beszerzése ügyében a főpolgármester több esetben a kormányhoz is fordult – írták.