A gyermekvédelmi szakellátás nagyobb része egyházi kézbe kerül

A gyermekvédelmi szakellátás nagyobb része egyházi kézbe kerül

Kiss-Rigó László (Fotó: Balogh Viktória)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi három után júliustól további öt megyében működik a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. Így az év végére a gyermekvédelmi szakellátás nagyobb része, hatvan százaléka egyházi kézben lesz. Minderről Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár számolt be szerdán.

A szolgáltató így Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád, Komárom-Esztergom és Pest megyében, illetve Budapesten lesz elérhető. Ez konkrétan 5204 férőhelyet jelent.

A szakellátáshoz tartoznak a bentlakásos gyermekvédelmi intézmények, azaz lakás- és gyermekotthonok, illetve a nevelőszülői hálózatok.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök szerint az egyházmegye a méretéhez képest átlagon felüli munkát végez, főleg a köznevelésben, felsőoktatásban és gyermekvédelemben.

Amint a 444 felidézi, tavasszal jogszabályt is fogadtak el arról, hogy a fenntartók ingatlan-tulajdonjogot is kaphatnak. A jövő évi költségvetésben pedig az egyházi és civil fenntartóknak az ideinél 20 milliárddal magasabb támogatást biztosítanak.

A szolgáltató főigazgatója az a Kothencz János, akit a Fidesz 2014-ben indított szegedi polgármester-jelöltként. – Eljött az ideje, hogy az egyházak nagyobb szerepet vállaljanak a gyermekvédelemben, és úgy tűnik, mintha a polgári kormány ebben együttműködőbb lenne – emlékeztetett Kothencz 2012-es nyilatkozatára a 444.