A Klubrádió és a Mérce.hu újságíróját is megbírságolták

A Klubrádió és a Mérce.hu újságíróját is megbírságolták

Tüntetők a Nyugati téri felüljárón 2019. január 23-án (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Mérce.hu két újságírója is bírságot kapott az V. kerületi rendőrkapitányságtól, miután tudósítottak egy vonulásos tüntetésről, egyikük 30 ezer, másikuk 50 ezer forintot kell fizessen – derül ki a lap cikkéből.

A Media1 információja szerint nem csak a Mérce.hu munkatársai kaptak bírságot a tüntetés után. A január 23-i spontán demonstráción ugyancsak jelen volt a Klubrádió riportere, aki szintén próbált tudósítani az eseményekről.

Hadházy Ákosék január 23-i, a Legfőbb Ügyészség épülete előtti tüntetéséről tudósítottak, majd annak hivatalos lezárása után, az azt követő vonulást is közvetítették, és a demonstrálókkal együtt felsétáltak a Nyugati téri felüljáróra.

Ezt követően a rendőrség megállapította a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértését.

A határozatban felhívják a figyelmet arra, hogy mivel a szabálysértés elkövetésének helyszínére (úttest közepe) nem volt tüntetés bejelentve, ezért a KRESZ 21 § (6) bekezdés vonatkozik az ott álldogálókra: „A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”

A döntésnél figyelembe vették, hogy újságírók. „A hivatkozott jogszabály alapján nevezett személy újságírói feladatainak jogsértés elkövetése nélkül is maradéktalanul eleget tudott volna tenni, az adott szituációban az információszerzés a közúti szabályok betartása mellett is megoldható lett volna, illetve nem járt volna aránytalan nehézséggel.”

A határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül kell befizetni a bírságot, vagy át lehet váltani közérdekű munkára, végső esetben pedig szabálysértési elzárásra