A kormány ismét bejelentette az SMA-szűrések folytatását

A kormány ismét bejelentette az SMA-szűrések folytatását

Noel, a második SMA-s gyermek, aki államilag finanszírozottan kapta meg a génterápiás kezelést a Bethesda Gyermekkórházban (Fotó: Bethesda Gyermekkórház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít – jelentette be a távirati iroda beszámolója szerint a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a Bethesda Gyermekkórházban szerdán. Rétvári Bence elmondta, a vérvizsgálatot, amely ingyenes, a szülőnek kell kérnie. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő tavaly hatmilliárd forintot fordított a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő gyerekek kezelésére, a szűrésekre az állam 400 millió forintot biztosított – tette hozzá.

Tavaly december végén már egyszer leállt az SMA-szűrés, amelyet az egészségügyért is felelős Belügyminisztérium akkor azzal magyarázott, hogy feldolgozzák az addig beérkezett adatokat, és azok fényében döntenek a folytatásról. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vetető miniszter pedig egy februári kormányinfón beszélt arról, hogy volt egy 14 hónapos program, amelynek keretében 2023. december 31-ig az újszülöttek esetén bevezették a szűrést. A program pedig idén folytatódik, a szükséges forrásokat – 450 millió forintot – a költségvetés idén is biztosítja. A témában néhány héttel később, február végén az egészségügyi államtitkárnak kellett megszólalnia, miután kiderült, az ellátóhelyeken elutasítják az SMA-szűrést igénylő szülőket. Takács Péter a Népszavak azt mondta, csak helyi tájékozatlanság lehet az oka, ha valaki nem jut hozzá a közfinanszírozott SMA-szűrésekhez.

A szerdai sajtótájékoztatón egyébiránt Rétvári Bence elmondta, a pilotprogram ideje alatt 86 ezer minta közül 9 esetben derült ki a rendellenesség, a kezeléseket megkezdték. A mintákat továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban elemzik. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója pedig arról beszélt, hogy e betegség kezelésében nagy a jelentősége a korai diagnózisnak, a kezelés mihamarabbi elindulásával remény van arra, hogy a tünetek nem, vagy csak enyhe formában alakulnak ki. Úgy fogalmazott, hatalmas eredménye a magyar egészségügynek és a gyerekgyógyászatnak, hogy az elmúlt években a szűrések, a diagnózis és a kezelések révén az ilyen súlyos betegségben szenvedő gyerekek egészségesen nőhetnek fel. A szakember kitért arra, hogy a szűrések újraindulása óta két újszülöttnél derült ki a rendellenesség, a kezelések rövid időn belül megkezdőnek. Velkey György kitért arra, hogy a januárban, februárban születetteknél utólag is lehet kérni a genetikai vizsgálatot, amit a születéskor levett sarokvérből végeznek.