A külügy helyettes államtitkárával találkozott Gruevszki

A külügy helyettes államtitkárával találkozott Gruevszki

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joó Istvánnal, a külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott pénteken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a 444 melletti lakásban. A földhivatali adatok szerint a lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, egyiküket letelepedési kötvényvásárlóként jelölték meg, egy tavaly a 444-nek és a Dirket36-nak elküldött, feladó nélküli levélben – írta szombaton a 444.

A 444 szerkesztősége egy Margit körúti bérházban működik. Pénteken délelőtt a gangon beszélgető munkatársaik azt vették észre, hogy a volt macedón miniszterelnök megy be a közvetlenül mellettük lévő lakásba. Körülbelül egy órát volt bent, amikor pedig kijött, feltettek neki néhány kérdést – melyekre nem válaszolt.

Gruevszkivel két férfi volt, egyikükről nem lehet tudni, hogy kicsoda. A másik viszont először visszaszaladt, amikor a volt macedón miniszterelnök először próbált kimenni a lakásból, de az újságírókba botlott. Aztán miután Gruevszki végül lement, ő maradt a lakásban, de pechére pont akkor indult lefele, amikor a 444 munkatársai visszamentek. Próbálták kérdezgetni magyarul és angolul is, de nem válaszolt.

A 444 szerkesztősége a külügy épületétől néhány perc sétára található, így nem kizárt, hogy ezért szervezték pont ebbe a lakásba a megbeszélést, csak egyszerűen senki sem vette észre, hogy ott van a szerkesztőség.

Gruevszkit az épület előtt egy német rendszámú terepjáró várta benne sofőrrel. A fárfiról készített képen látszik, hogy a vállán valamilyen heveder van, a 444 nemzetbiztonsági világban ismerős forrásai szerint ilyesmivel szoktak fegyvertartásra is alkalmas táskákat rögzíteni civilben, tehát amikor nem látszódhat a fegyver tokja. Az utas oldalon az üvegen pedig volt egy matrica, ami egy műholdas távfelügyeleti rendszer jelzése.

Hogy hogyan sikerült beazonosítani Joó Istvánt, és mit lehet tudni a találkozónak helyt adó lakásról, kiderül a 444 cikkéből.

Gruevszki a magyar diplomácia segítségével, több határon átszökve jutott el Magyarországra még tavaly novemberben, ahol rekordsebességgel, alig egy hét leforgása alatta kapott menedékjogot. A volt miniszterelnök, aki korábban Orbán Viktorral is barátságot kötött azt követően hagyta el hazáját, hogy a helyi hatóságok börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés, a közbeszerzési törvény megszegése, sikkasztás és választásai csalás miatt.

Gruevszkit nemrég az Erzsébet körúton vette észre egy olvasónk.