A nemzetbiztonsági bizottság részleteket vár az orosz hekkertámadásról

A nemzetbiztonsági bizottság részleteket vár az orosz hekkertámadásról

Elhelyezik a zárt ülést jelzõ táblát az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottsága ülése elõtt az Országgyûlés Irodaházában még 2017-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghívót kapott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szerdai ülésére az elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal, a magyar hírszerzés és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetősége is, a testület ellenzéki tagjai pedig az orosz hekkertámadással kapcsoltban várnak tájékoztatást.

Lapunk is beszámolt a Direkt36 kedden reggel publikált cikkéről, miszerint orosz támadók törték fel a magyar külügy számítógépes hálózatát, belső levelezését, sőt még az államtitkokat továbbító védett hálózatot is. A kormány által titkolt, egy évtizede visszatérő támadásokat nem sikerül kivédeni. A magyar diplomácia a külügyi hálózatok feltörésével gyakorlatilag nyitott könyvvé vált Moszkva számára: az oroszok előre tudhatják, miről mit gondol és mit tervez a magyar külügy, ráadásul mindez egy nagyon érzékeny időszakban történik.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai – Stummer János jobbikos elnök, Molnár Zsolt MSZP-s és Ungár Péter LMP-s tag – szerint az ügyet a kormány el akarja sumákolni. Azonban a szerdai ülésükön átfogó tájékoztatást és magyarázatot várnak arra, hogy mindez hogyan fordulhatott elő, és ki vállalja a történtekért a felelősséget.

A Hvg.hu közben megkérdezte a külügyminisztériumot, ahonnan csak annyit válaszoltak, hogy „kampányhazugságokkal nem foglalkozunk”.