Miattuk kellett a legtöbbször a külföldi hatóságokhoz fordulnia az NMHH-nak

Miattuk kellett a legtöbbször a külföldi hatóságokhoz fordulnia az NMHH-nak

Cégtáblák a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának székhelyén a főváros VIII. kerületében, a Reviczky utcában. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A román, a holland, a cseh és a német médiahatóságtól is kellett már intézkedést kérnie a Médiatanácsnak a jogsértésen kapott, Magyarországon műsort szolgáltató televíziós társaságok és streamingszolgáltatók miatt. A tanács beszámolói alapján több külföldi hatóságnak szinte állandó elfoglaltságot adnak a magyar Médiatanács panaszai. Ez derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásából. Eszerint ugyanis tavaly és idén összesen 45 esetben kellett a Médiatanácsnak a külföldi társhatóságokhoz fordulnia, és ott intézkedést kérnie.

A legtöbbször a holland Commissariaat voor de Media (CVDM) és a román médiatanács, a Consiliul National al Audivizualului (CNA) beavatkozását kérték a Magyarországon tapasztalt jogszabálysértések miatt. Ez annak fényében nem meglepő, hogy a legtöbb szabálysértést a holland joghatóságnál regisztrált Netflix streamingszolgáltató és a TV2 csoportot takaró SC CEE Broadcasting CO SRL. társaság csatornái követték el – derül ki a lapunk érdeklődésére küldött tájékoztatásból. Utóbbi vállalat a TV2 csoportot fedi le, amelynek kisebb kábeles csatornáit a néhai tulajdonos, Andy Vajna költöztette román joghatóság alá, miután megvásárolta a médiatársaságot (a főcsatorna azonban maradt Magyarországon).

Ez a lépés egyébként számos könnyebbséggel járt, például Romániában és Hollandiában enyhébbek a besorolási szabályok, ezáltal kikerülhetők például a magyar korhatárbesorolási szabályok. A magyar hatóságnak pedig nincs intézkedési jogköre a külföldre bejegyzett társaságokkal szemben. Az ilyen televíziós csatornák egyébként arról ismerhetők meg, hogy a magyar jogszabályok szerinti 12-16-18-as karikák helyett például a szürke körbe írt AP jelzés szerepel az ilyen adások esetén a képernyőn.

Mint érdeklődésünkre az NMHH írta, a Médiatanács a médiatörvény rendelkezéseivel összhangban a vélelmezett jogsértést érintően a „szükséges intézkedések megtételére” kérte a külföldi társhatóságokat. A külföldi társhatóságok a saját jogszabályaik alapján intézkedtek már a Médiatanács felkérésére a sugárzás időpontja, illetve nem megfelelő piktogram alkalmazása miatt is. A társhatóságok jellemzően 60 napon belül válaszolnak a Médiatanács megkeresésére.

Mi történik, ha egy Magyarországon is elérhető külföldi szolgáltatónál problémát találnak? A Netflixhez hasonlóan hollandiai bejegyzésű Disney+ streamingszolgáltató például a kiskorúak védelmét szolgáló magyar szabályokat vette semmibe, amikor egyebek mellett az Alien 4. – Feltámad a Halál; a Hitman – A bérgyilkos; a Húsevő; a Ragadozó 2. című filmeket csupán „16+” megjelöléssel tett elérhetővé. Az NMHH ennek apropóján áprilisi hírlevelében azt írta: ha a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak minősülnének. Ezért megkeresték a holland társhatóságot, a CVDM-et, hogy intézkedjenek. 

Milyen büntetésre számíthatnak a magyar jogszabályokat megszegő társaságok? A Viasat 2 nevű csatorna január elején délelőtt sugárzott Szexvideó címmel filmet, míg a Viasat 3 kora délután adott „Boldog kempingezők” címmel egy másik produkciót. A holland CVDM a magyar hatóság megállapításai alapján megállapította: egyik film sem lett volna adható 20 óra előtt. A besorolási szabályok megsértése miatt megrovásban részesítette a szolgáltatót. Máskor még ennél is megbocsátóbb volt a holland médiahatóság: szintén a Viasat Film nevű csatorna sugározta Kegyetlen játékok 2. című filmet, amelynek korbehatárolása nem felelt meg a magyar szabályoknak. Ezt egy figyelmeztetéssel honorálta a CVDM. A Netflix esetében számos szabálysértésről adott már számot az NMHH heti rendszerességgel érkező hírlevele. Ezek is jellemzően korhatárbesorolási ügyek, amelyek miatt aztán szintén a holland hatóságnak kellett intézkednie.

A Médiatanács a román társhatóság intézkedésének kéréséről is nagy számban számolt be. Például amikor helytelen korhatár-besorolással adták a román joghatóság alá tartozó Moziverzum csatornán sugárzott Sziklák szeme című műsorszámot. Ugyanakkor mivel a TV2 csatorna magyar bejegyzésű, így efölött van eljárási jogköre a Médiatanácsnak. Legutóbb – szeptember 14-én – arról számoltak be, hogy a TV2 több, a tenyek.hu oldalon is közzétett tartalma miatt korhatár-besorolás és burkolt kereskedelmi közlemény közzététele miatt is eljárást indított.

A jelek arra mutatnak, hogy a magyar hatóság szélmalomharcot vív a magyar jogszabályok betartása érdekében, önmaga nem képes szabálykövetésre bírni a külföldi bejegyzésű társaságokat. Ezért voltunk kíváncsiak arra, hogy álláspontjuk szerint elég visszatartó erő-e, hogy az ilyen szabályszegőkkel szemben nincs közvetlen szankcionálási lehetőségük; illetve hogyan lehetne elérni, hogy ráhatásuk legyen az ilyen szolgáltatókra. Ezekre a kérdéseinkre azonban nem kaptunk választ.

A fentiek annak fényében érdekesek, hogy ha Médiatanács ismételt vagy súlyos jogsértésen ér egy rádióadót, és ezért elmarasztalják, azzal nem hosszabbítható a frekvenciahasználati jogosultság. Ez történt korábban a székesfehérvári önkormányzat érdekeltségébe tartozó Vörösmarty rádióval is, de a Klubrádió és a Civil rádió is hasonlóan járt. Előbbi időközben újraindult az éterben, utóbbi kettő viszont csak az interneten hallgatható.