A nyugati országrészben robbanhat be még inkább a járvány

A nyugati országrészben robbanhat be még inkább a járvány

Koronavírus idején a Szent László Kórház (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyolc nagyvárosban is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében – ez derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb tájékoztatójából. A települések többsége nyugat-magyarországi: Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Kaposvár, Pécs, Szekszárd, de hasonló folyamatokat tapasztaltak Békéscsabán és Egerben is.

A szennyvíz vizsgálata azért fontos, mert ezáltal lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településeken is. Vagyis alkalmas arra, hogy akár nagyszámú, klinikai tüntet mutató eseteket is előre lehessen jelezni. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Jelenleg a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakaszában vagyunk, ezt Müller Cecília országos tiszti főorvos is kimondta már. Az elmúlt egy hétben megközelíti az ezret a napi új fertőzöttek száma, előfordult, hogy meg is haladta ezt a „lélektani határt”. A legutóbbi, szerdán reggel nyilvánosságra hozott adatok szerint a megelőző 24 órában 951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 krónikus beteg.

A hatóságok folyamatosan a szabályok betartására intenek mindenkit: maszkot kell hordani a tömegközelekdésen, a boltokban, plázákban, mozikban, színházakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Érdemes kerülni a zsúfolt, zárt helyeket és fontos odafigyelni a szociális távolságtartásra is.