Vérellátó: területi alapon nincs kizárva senki a véradásból

Vérellátó: területi alapon nincs kizárva senki a véradásból

Véradás (Forrás: Országos Vérellátó/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem zárnak ki területeket a véradásból – tudta meg az ATV híradója az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettesétől. Nagy Sándor a csatorna stábjának elmondta, tévesen jelent meg az a hír az elmúlt napokban, miszerint a 16., és a 22. kerületben, valamit Szegeden nem lehet vért adni az ázsiai tigrisszúnyog jelenléte miatt. A szakember tisztázta azt is, hogy aki ezekről a területekről érkezik, egy plusz kérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt 30 napban megcsípte-e különös kinézetű állat.

A portál szerint az Országos Vérellátó Szolgálat a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól kap tájékoztatást a nyugat nílusi lázat elkapó, és súlyos állapotba kerülő személyekről. Ennek alapján azonosítják a területet, és ha olyan helyről érkezik valaki, ahol a betegség előfordul, megkérdezik arról, hogy emlékszik-e arra, hogy az átlagostól eltérő méretű nagy csíkos szúnyog esetleg megcsípte az elmúlt 30 napban.

Ugyanakkor lehet, hogy teljesen mindegy, hol jelent meg a tigrisszúnyog. A lap idézi Kurucz Kornéliát, a Virológiai Nemzeti Laboratórium egyetemi adjunktusát, aki szerint az ázsiai tigrisszúnyogban itthon még nem mutatták ki a nyugat nílusi láz vírusát, kizárólag a dalos szúnyog, vagyis más néven közönséges szúnyog egyedeiben.