A Nézőpont is kijött egy kutatással, 48 százalékos Fideszt mértek

A Nézőpont is kijött egy kutatással, 48 százalékos Fideszt mértek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Nézőpont Intézet alapításának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi rendezvényen a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 24-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fidesz-KDNP listája vezet (48 százalék) egy hónappal az európai parlamenti választás előtt – közölte a Nézőpont Intézet a legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. Közlésük szerint elsősorban Magyar Péter pártja (21 százalék), a DK-MSZP-Párbeszéd koalíciója (12 százalék) és a Kétfarkú Kutya Párt (7 százalék), valamint a Mi Hazánk (5 százalék) között oszlana meg a többi szavazat, miközben a Momentum (1 százalék) és a Jobbik (1 százalék) önállóan már nem jutna be az Európai Parlamentbe, ahogy Vona Gábor pártja (3 százalék), az LMP és a Mindenki Magyarországa Néppárt sem (1–1 százalék).

A Fidesz üzeneteit közvetítő intézet Magyar Péter Tisza Pártját egyszerűen baloldalinak nevezi, ahogy az összes többi formációt is, jobboldali náluk egyedül a Fidesz–KDNP és a Mi Hazánk.

Külön megmérték, hogy milyen listás eredmény lenne egy országgyűlési választáson, itt hasonló eredmények jöttek ki. Ez esetben a Fidesz–KDNP-nél csak 44 százalékot mértek, ami a 2014-es hazai választási eredményének felelne meg. A különbség oka az intézet szerint, hogy a Fidesz szimpatizánsai aktívabbnak mondták magukat a közelgő európai parlamenti választáson, mint a jelenleg tét nélküli és távolibb országgyűlési választások esetében. A Tisza Párt 22 százalékon, a DK hármas szövetsége 13-on, míg a Mi Hazánk 6-on végezne.

A kutatás módszertana kapcsán azt közölték, hogy minden esetben az egyes pártok adott választáson elérhető „legvalószínűbb listás” eredményét közlik, amely a részvételüket biztosra ígérő választók bevallott és – a rejtőzködők esetében – segédkérdésekkel beazonosított pártpreferenciáit mutatja be, így szemben más intézetek „biztos pártválasztók” kategóriájával, a pártválasztásukban nem, de részvételükben biztos választók véleményét is figyelembe veszi. Az adatfelvételük április 29. és május 2. között 1000 fő telefonos megkérdezésével készült, a hibahatár, 3,16 százalék.

Az elmúlt napokban a Závecz, a Medián, a Publicus és a Republikon is közölt kutatást.