Adaptív Huszárok: 30 éve nem látott gyakorlat kezdődött Magyarországon

Adaptív Huszárok: 30 éve nem látott gyakorlat kezdődött Magyarországon

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlat megnyitóján a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanyában 2023. november 7-én. Mögötte Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség főparancsnoka (b) és Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (j). (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország, szövetségeseivel szorosan együttműködve, a kihívásokkal szemben megfelelő válaszokat adni képes, felkészült honvédséget épít – jelentette ki Hódmezővásárhelyen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, aki Novák Katalin köztársasági elnök és a Magyar Honvédség főparancsnokának jelenlétében megnyitotta a NATO-erők részvételével megrendezett Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos gyakorlatot.

A honvédelmi miniszter elismételte a szokásos kormányzati mantrát, miszerint „a veszélyek korát éljük”, háború, illegális migráció és vele együtt terrorveszély sújtja Európát. Külön kitért a szerb-magyar határnál fokozódó terrorveszélyre: „nemzetbiztonsági szolgálataink figyelmeztetnek, hogy a migrációval együtt terrorszervezetek képzett katonái, és velünk együtt a terrorveszély is Magyarország határánál kopogtat”. Az olasz, török, horvát és amerikai részvétellel zajló, rendkívül összetett, az ország jelentős területére kiterjedő, a honvédség többségét és az államigazgatás jelentős részét megmozgató Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlat a védelmi képességeket teszteli és fejleszti – tudatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A gyakorlat – jelenleg zajló – kezdeti fázisa csaknem ezer katonát érint, közülük 340-en külföldiek és 170-en tartalékos magyar honvédek. Az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének tesztelése érdekében a honvédség kijelölt állománya mellett több, hazánkban települt szövetséges katonai, illetve magyar állami szervezet is részt vesz majd a gyakorlaton, megközelítőleg 4500 emberrel, több mint 200 különféle technikát megmozgatva. Az Adaptive Hussars 23 a Magyar Honvédség legnagyobb, aktív és tartalékos állomány bevonásával megtartott idei gyakorlata, amely valós katonai mozgással járó átcsoportosításokon keresztül felméri a haderő kijelölt készenléti erőit, valamint a honvédség vezetési rendszerének helyzetét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szavai szerint most vizsgázik „mindaz, amit eddig építettünk és megalkottunk. Látni fogjuk, hol tartunk, látni fogjuk, mit és hogyan kell tovább erősíteni”.

A gyakorlatnak köszönhetően sokkal nagyobb lesz az összhang az államigazgatás egyes alrendszerei között, a katonák és a civil közszolgák jobban fogják érteni, hogyan és miben segíthetik egymást a közös feladatok megoldása érdekében. A szövetségi rendszeren belül is vizsgázik az összhang és a kommunikáció – mondta az MTI beszámolója szerint a honvédelmi tárca vezetője.