Adatvédelmi vizsgálat indul a KRÉTA feltörése miatt

Adatvédelmi vizsgálat indul a KRÉTA feltörése miatt

A Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) bejelentkezési oldala egy táblagépen a Letenyei Andrássy Gyula Általános Iskolában 2020. március 19-én (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vizsgálatot indít az adatvédelmi hatóság a KRÉTA feltörése miatt – írja a Telex.

A portál hétfőn írt róla, hogy információik szerint adathalász támadás érte a KRÉTA fejlesztő cégét, így valamennyi diák összes, a KRÉTA-ban kezelt adata kiszivároghatott. Ezt cégen belülről is megerősítették: a hírek szerint egy projektvezető kattintott egy fertőzött linkre egy átverős emailben, az ő adatait megszerezve férhettek hozzá belső adatbázisokhoz, és gyakorlatilag mindent elértek a cég rendszerein belül. Kovács Gábor a KRÉTA korábbi fejlesztési vezetője – akinek a konkrét esetről nincs tudomása – azt mondta, hogy ha egy projektvezetői jelszót megszereztek a támadók, akkor sajnos nagyon sok mindenhez hozzáférhettek. – Hogy mást ne említsek, ilyen adatok a diákok fogyatékosságai, magatartászavarai, amelyek minősített adatok; felmentések, igazolások, egészségügyi adatok; pedagógusok és más alkalmazottak HR-adatai; intézmények költségvetése, gazdálkodása; intézmények iktatott dokumentumai – sorolta.

A lap hiába kereste korábban az eKRÉTA Zrt.-t, illetve Szabó Balázs vezérigazgatót, nem reagáltak. A cikk megjelenése után újra megkérdezték az adatvédelmi hatóságot is, hogy a nyilvánosságra került információk fényében terveznek-e vizsgálatot indítani az ügyben. – Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból eljárást indított. Az eljárás lezárásáig további információt nem ad a Hatóság – közölte Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.