Alig akad határvadász

Alig akad határvadász

Határvadászok (Fotó: Rétvári Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly júliusban indult határvadász-toborzás nyomán idén november végéig összesen 4117-en jelentkeztek, akik közül végül 1804 emberrel kötött szerződést a rendőrség – írta meg a Népszava a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján. Tavaly nyáron Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy mintegy négyezer fős lesz a határvadász egység. „Először 2200 határvadászt vesz fel a belügyi tárca. A határvédelmet a rendőrökkel együttműködve a határvadászok fogják ellátni” – mondta akkor.

A belügyi tárca válaszából az is kiderült, hogy a sikeres vizsgát és esküt tett határvadászok közül végül csak 1579-en kezdték meg a szolgálatot. (A lap kérdésére az Országos Rendőr Főkapitányság azt írta, a különbözet abból fakad, hogy a többiek még nem fejezték be a határvadász-tanfolyamot, illetve nem tettek vizsgát). A Népszava cikke és a rendőrség válasza nem tér ki rá, de a helyzet ennél is rosszabb, mivel a lemorzsolódásról nem tesz említést, az 1804 megkötött szerződés ugyanis nem azt jelenti, hogy annyian vannak állományban. Mint október első hetének adatai alapján a Magyar Hang korábban megírta, idén 302-en kérték jogviszonyuk megszüntetését, abban a pillanatban pedig mindössze 1142-en álltak szerződéses jogviszonyban a rendőrséggel. Még korábbi adatok szerint 3600-an jelentkeztek augusztus elsejéig határvadász munkára, közülük pedig addig az időpontig 1565 pályázóval kötöttek szerződést. Mindez azt jelenti, hogy november végéig, azaz négy hónap alatt mindössze 240 fővel sikerült szerződni (517 jelentkezőből).

A lemorzsolódás okaival ebben a cikkünkben foglalkoztunk.