Alig hív valaki taxit, 80-90 százalékos a visszaesés

Alig hív valaki taxit, 80-90 százalékos a visszaesés

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi 7000 taxiból mostanra nagyjából 2000-2500 maradt Budapesten munkanapokon – írja a 24.hu.

– Általánosságban kijelenthető, hogy 80-90 százalékkal visszaesett a fuvarszám az egész országban – nyilatkozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

– Minimális fellendülést tapasztaltunk az elmúlt napokban, de összességében nem reménykedhetünk abban, hogy rövid időn belül javulni fog a helyzetünk – mondta Tamás Miklós, a City Taxi elnöke. Körülbelül 80 százalékos visszaesést tapasztal a budapesti fuvarok számában a cégnél.

Hozzátette: nehezen bírják a kollégái, a többség be sem fizette az utolsó havi fuvarozási díjat. A cég 900 fuvarozója közül 500-an jelenleg nem dolgoznak. Hétköznap még elvétve akad pár fuvar, de a hétvégéken sehova nem mennek az emberek.

„Mintha egy szellemvárosban közlekednék" | Magyar Hang

– Ötödére esett vissza a napi fuvarjaim száma. Régen volt napi tizenöt, ma jó, ha van három – mesélte az egyik legnagyobb fuvarszervező flottájánál dolgozó taxis nemrégiben a Magyar Hangnak. – Éjszaka olyan, mintha egy szellemvárosban közlekednék – ezt már egy másik taxis mondta nekünk.

A kormány március 18-án bejelentett gazdaságvédelmi akciócsomagjának kedvezményezettjei között ott vannak a taxisok is. Kevesebb járulékot kell fizetniük, a katás vállalkozó taxisok pedig négy hónapra mentesülnek az adó megfizetése alól, csak júniusban kell újra a zsebükbe nyúlniuk. Ennek persze az általunk megkérdezettek örültek is, de azt már mind hozzátették, hogy ettől még nem lesz bevételük.

Metál Zoltán is arról beszélt most a 24.hu-nak, hogy sok taxis keresett és talált is egyéb munkalehetőséget. „Többen a járvány kitörése óta buszt vezetnek, futárodnak, vagy éppen az építőiparban kerestek hirtelen pénzkereseti lehetőséget. Vannak, akik szüneteltetik a vállalkozási tevékenységüket, és ha van tartalékuk – ami nem jellemző –, talán majd visszatérnek” – mondta.