Alkotmánybírósághoz fordul az Azonnali főszerkesztője a védettségi igazolványok miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bakó Bea jogász, az Azonnali főszerkesztője Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, mert álláspontja szerint az, hogy egyes szolgáltatásokat csak védettségi igazolvánnyal lehet igénybe venni, jogellenesen diszkriminálja az oltatlanokat, akik jogszerűen éltek egy nem kötelező oltás visszautasításának lehetőségével – jelentette be maga az érintett.

Mint Bakó írta, ez a jogkorlátozás „nemhogy a szükségesség-arányosság, de még az észszerűség próbáját sem állja ki”. Arról írt, a papíron ily módon „önkéntes” oltás visszautasításának jogával ő maga is élt, „hagyni kell az embereket szabadon, felelős polgárként dönteni arról, hogy akarják-e viselni a megbetegedés kockázatát. Én akarom, aki meg nem akarja, az válassza szabad belátásából az oltást, de ne azért, mert azzal nyomasztják, hogy csak így vehet igénybe egyes szolgáltatásokat!”.

Bakó ezért alkotmányjogi panaszt adott be az Alkotmánybíróságra, amelyben azt kéri, hogy a testület állapítsa meg, hogy a védettségi igazolvánnyal nem bírókat hátrányban részesítő veszélyhelyzeti kormányrendelet vonatkozó rendelkezései alkotmányellenesek. – Ha a panaszom sikeres lesz, azzal nem csak én járok jól, hanem mindenki, aki bármilyen okból nem akarja vagy nem tudja magát beoltatni. Sőt, igazából össztársadalmi érdek, hogy az Alkotmánybíróság végre egyértelműen kijelölje azokat a határokat, ameddig az alapjogokat veszélyhelyzetben korlátozni lehet (...) – írta.

Azzal is érvel, a kormány a mostani sokkal kedvezőbb járványügyi helyzetben alkalmaz szerinte sokkal súlyosabb, diszkriminatív jogkorlátozásokat. Azt is felhozza, annak ellenére teszik ezt a döntédhozók, hogy novemberben még nulla fő volt beoltva Magyarországon a koronavírus ellen, míg most már milliók kaptak vakcinát.