Átadták a villamosmegállóban elgázolt egyetemista lányról elnevezett emlékpadot

Átadták a villamosmegállóban elgázolt egyetemista lányról elnevezett emlékpadot

Boglárka padjának felavatása a II. kerületben (Fotó: Őrsi Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átadtuk Boglárka emlékpadját, és elindítjuk a BOGLÁRKA Közlekedésbiztonsági és Balesetmegelőzési Programot – közölte Őrsi Gergely II. kerületi polgármester vasárnapi Facebook-posztjában.

„Boglárkát, szomszédunkat 23 évesen vesztették el ismerősei, barátai, családja. Boglárkát halálra gázolták a Harminckettesek terénél lévő villamosmegállóban. Én nem ismerhettem, de a hozzánk eljutott üzenetek alapján is látom és érzem, hogy mindenkit keserűség és fájdalom önt el, aki arra gondol, hogy még mennyi megbeszélnivalójuk lett volna, mennyi élmény várt rájuk és mennyi közös időt rabolt el a villamosmegállóba sodródó autó. A veszteség mértéke felfoghatatlan, de talán a feldolgozásban némi segítség lehet az emlékpad a Fillér utca és a Pengő utca sarkánál lévő parkban, ahová leülve kicsit Boglárka mellé ülhetünk” – írta a kerület polgármestere.

Megköszönte a családnak, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy Közlekedésbiztonsági és Balesetmegelőzési Programot Boglárkáról nevezzék el. „Az ő tragédiájára mindannyian felfigyeltünk, és a mai napig emlékszünk, milyen döbbenten és értetlenül álltunk a történtek előtt. Ha a program segítségével akár egy életet is meg tudunk menteni, vagy többek figyelmét fel tudjuk kelteni, és talán többen is átgondolják, milyen állapotban vezetnek, és mennyire lépnek a gázra, akkor valamennyi értelmet adhatunk a történteknek” – fogalmazott Őrsi Gergely.

A program fő eleme azoknak a 2002. január 1. és 2006. december 31-e között születettek számára készült, akik különböző jogcímeken a II. kerületben élnek.
• Megteremtik a lehetőségét, hogy amennyiben ők önként – jelentkezéses alapon – megtekintenek egy balesetmegelőzésről szóló dokumentumfilmet, és részt vesznek plusz elsősegélynyújtó tanfolyamon, az önkormányzat hozzájárul B kategóriás jogosítványuk megszerzéséhez terveik szerint 25 ezer forinttal.
• A program részeként a 18 év alatti kerületi lakosoknak a II. Kerületi Önkormányzat kerékpáros elméleti-, és gyakorlati oktatást szervez, évente, előre meghirdetett időpontban. Megteremtik a lehetőségét, hogy a résztvevők II. Kerületi Kerékpáros Kártyát kapjanak, amelynek bemutatása esetén akár 50%-os szervizszolgáltatási kedvezményre lehetnek jogosultak meghatározott kerékpárszervizekben.
• A II. Kerületi Balesetmegelőzési Bizottság és az Önkormányzat rendszeresen – ingyenesen – elérhetővé teszi a BRFK közlekedésbiztonsági szimulátorait az érdeklődők számára. 
• A kerületi játszótereken lévő KRESZ-pályáknál előre meghirdetett időpontban KRESZ-, és egyéb kerékpározás-ismereti napokat szerveznek.
• Új felfestésekkel figyelemfelkeltőbbé, biztonságosabbá teszik a kerület nagy forgalmú gyalogátkelőit.
• A rendőrséggel együttműködve szolgálatba lép egy új „pofátlanító” autó.
• A program részeként 7 új traffipaxot szerelnek fel a II. kerületben.

Február 19-én hajnalban a 23 éves egyetemi hallgatót, Kovács Boglárkát a budapesti 4-es, 6-os villamos megállójában gázolta halálra egy megengedettnél nagyobb sebességgel közlekedő sofőr, aki a rendőrség közleménye szerint alkoholt fogyasztott.

Címkék: gázolás