Átlátszó: 5,3 milliós a havi rezsije a már üres kiskunhalasi járványkórháznak

Átlátszó: 5,3 milliós a havi rezsije a már üres kiskunhalasi járványkórháznak

A Kiskunhalasi Mobil Járványkórház 2021. november 14-én. (Fotó: Bányai Gábor hivatalos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár 2021 novembere óta nem kezelt beteget a koronavírus-járvány miatt még korábban felhúzott kiskunhalasi járványkórház, a villanyszámlája még azután is több mint ötmillió forint volt – írja az Átlátszó.

A portál felidézte, hogy a konténerkórház felépítésére még 2020 márciusában írták alá a szerződést a West Hungária Bau Kft.-vel és a ZÁÉV-vel bruttó 5 milliárd forintért. A WHB-t, illetve a ZÁÉV-et – mint írták – talán már nem kell bemutatni: előbbi Orbán Viktor vejéhez köthető, utóbbi pedig Mészáros Lőrinc cége. Az intézményt 2020 áprilisában adták át, a covid-járvány idején volt, amikor 400-nál is több beteget ápoltak ott egyszerre.

Az Átlátszó cikke szerint 2021 novembere után a járványkórház nem kezelt beteget, a rezsikiadások viszont maradtak, még ha azok jelentősen csökkentek is. Míg 2021-ben 79,8 millió forint volt a villanyszámla, azaz havi 6,65 millió forint, addig 2022 első félévére ez 32 millió forintra csökkent, azaz havi 5,3 millió forintra. Azért a villanyszámlát kérték a kórháztól, mert a konténereket hőszivattyúkkal fűtötték, elektromos árammal, gáz nem volt.