Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor

Az átlagosnál alacsonyabb volt az áramfogyasztás karácsonykor

Ajándékok a karácsonyfa alatt (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az átlagosnál alacsonyabb volt a magyarországi villamosenergia-fogyasztás a karácsonyi időszakban.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. tájékoztatása szerint decemberben a legalacsonyabb napi csúcsterhelését karácsony első napján regisztrálták, csakúgy mint tavalyelőtt is. Szám szerint ez azt jelenti, hogy 4670 megawatt (MW) volt ez az érték, míg egy évvel korábban 5192 megawatt. Ennél alacsonyabb fogyasztás csak a pünkösdi és az augusztus 20-i ünnepekkor figyelhető meg.

Egyébként karácsonykor annyira enyhe volt az idő, hogy napi hőmérsékleti rekordok is megdőltek, ebből adódott, hogy a decemberben regisztrált napi csúcsterhelések még a megszokottnál is alacsonyabb értékeket értek el. Volt olyan időszak, amikor mintegy 500-1000 MW-tal is kevesebbet fogyasztott az ország, mint 2021 ugyanazon időszakában. Az enyhe időjárás másik eredménye a megújulók, különösen a naperőművek nagyobb térnyerése az energiamixben. Ezek részaránya átlagosan 10 százalék körül mozgott a napközbeni időszakban, míg a teljes megújuló termelés 5-20 százalék között váltakozott; ez az arány egy évvel korábban 5-10 százalék volt.

Idén az első napokban folytatódott a tendencia. A rendszerterhelés napi csúcsértéke megközelítőleg 200 MW-tal volt alacsonyabb 2023. január elsején, mint 2022 első napján. Az enyhe idő, valamint a meghosszabbított téli és a közigazgatási szünet az idei első héten is jóval alacsonyabb, mintegy 500-600 MW-tal kisebb fogyasztást eredményezett az előző évihez képest. Az időjárásfüggő megújulók, jellemzően a napelemes kapacitások részvétele az energiamixben a déli órákban az új év első napjaiban meghaladta a 20-25 százalékot.

A Mavir jelezte azt is, hogy tavaly év végére az összes napelem és naperőmű beépített teljesítőképessége meghaladta a 4005 MW-ot, ami duplája a Paksi Atomerőmű teljesítőképességének. Az ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége csaknem 700, a háztartási méretű naperőművek együttes kapacitása pedig az előzetes adatok alapján több mint 350 MW-tal, vagyis a napelemes kapacitások együttesen több mint ezer MW-tal gyarapodtak egy év alatt. Ezek a kapacitások azonban este, illetve borús időben nem tudnak termelni.

A gáz esetében is hasonlót tapasztaltak, az Energiaügyi Minisztérium már korábban közölte, hogy a háztartások több mint 23, a gazdasági szereplők pedig közel 25 százalékkal csökkentették földgázfelhasználásukat 2022 utolsó hónapjában 2021 azonos időszakához képest.

(MTI)

Címkék: mavir, áram