Az emberek negyede nem tudna kifizetni egy hirtelen jött 100 ezer forintos kiadást

Az emberek negyede nem tudna kifizetni egy hirtelen jött 100 ezer forintos kiadást

Az Ételt az Életért Alapítvány karácsonyi ételosztása Budapesten (Forrás: Ételt az Életért Alapítvány/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok 25 százaléka nem tudna kifizetni önerőből egy hirtelen jött, de halaszthatatlan 100 ezer forintos kiadást – ez derült ki az Egyensúly Intézet friss, úgynevezett szegénységkutatásából, amit október végén és november elején vettek fel. Az emberek 45 százalékának gondot okozna ugyan, de megoldaná saját maga, 28 százalék pedig probléma nélkül ki tudná fizetni ezt az összeget.

A felmérésből kiderült az is, hogy a magyarok harmadának, 33 százalékának a saját bevallása szerint 250 ezer forint legfeljebb a havi nettó jövedelme. 17 százalék gazdálkodik havi 250 és 350 ezer forint közötti összegből, míg mindössze 2 százalék keres havi nettó 750 ezer forint felett. Ez már csak azért is érdekes, mert a többség szerint a „szűkös megélhetéshez” havi 250 ezer forintra szükség van vagy lenne.

Az Egyensúly Intézet összegzése szerint az ősz elejéhez képest egyre nehezebben fedezzük háztartásunk szokásos kiadásait, mégis a magyar társadalom észrevehetően optimistább a korábbi időszakkal összehasonlítva. 400 ezerrel több polgártársunk számol bevételnövekedéssel a következő három hónapban, és 240 ezerrel kevesebb magyarnak okozna gondot egy 100 ezer forintos váratlan kiadás. Ugyanakkor fontos látni, hogy az emberek 6 százalékának egyáltalán nem, 29 százalékának pedig néha nem lesz arra lehetősége, hogy melegen tartsa az otthonát, a lakosság bő kétharmadának pedig okoz kisebb–nagyobb nehézséget a háztartás mindennapi kiadásainak fedezése.