Reagált a MÁV arra, hogy az osztrákok levágják a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Reagált a MÁV arra, hogy az osztrákok levágják a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Vonat (Fotó: MÁV / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák vasút, az ÖBB a Budapest-Győr fővonalon lévő vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után pénteken egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról – jelezte pénteken Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár.

A hírrel kapcsolatban a MÁV azt írta, az ÖBB tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő Railjet Xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. – Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a Railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni – írták. 

Azzal folytatták, a Budapest-Keleti pályaudvarról 7:40 és 15:40 között kétóránként Bécsen át Münchenbe induló Railjet vonatok csak Bécsig közlekednek (rjx 60, rjx 62, rjx 64, rjx 66, rjx 68), utasaik bécsi átszállással utazhatnak tovább a bajor főváros felé. – A változás nem minden Railjet járatot érint, így a Keleti pályaudvarról 6:40-kor Zürichbe induló és 17:40-kor Salzburgba induló járat (rjx 162, rjx 42) a teljes útvonalon közlekedik. A változás nem érinti a Bécsen, Salzburgon, Müncehen át Stuttgartba, illetve Zürichbe közlekedő Kálmán Imre EuroNight (EN 462) közlekedését sem. Magyarország felé valamennyi Railjet vonat továbbra is a teljes útvonalán közlekedik, utasaiknak Bécsben nem kell átszállni – hangsúlyozták.

A közlemény azzal zárult, a MÁV-VOLÁN-csoport mindent megtesz a nemzetközi vonatok közlekedtetése során a menetrend tartásra, ezért kért türelmet az ÖBB-től első lépésben, de „annak ellenére, hogy közös munkával sikerült eredményeket elérni a menetrendszerűség javításában, az ÖBB egyoldalú döntést hozott”. A magyar vasúttársaság arra is ígéretet tett, hogy a hétvégén további tájékoztatást adnak a témáról.

Címkék: MÁV