Vitézy Dávid: az osztrák vasút levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Vitézy Dávid: az osztrák vasút levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

Vitézy Dávid (Fotó: Facebook/Vitézy Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az osztrák vasút, az ÖBB a Budapest-Győr fővonalon lévő vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után pénteken egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat – írja Vitézy Dávid friss Facebook-bejegyzésében. Ez átszállási kényszert jelent Bécsben.

Az ÖBB ugyanis megelégelte, hogy rendszeresen késnek a magyar vonatok, vagyis „a vágányzár miatt megmaradt, egyetlenként még közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan (értsd 20-30 perc késésnél kevesebbel) közlekedtetni” – tette hozzá a korábbi közlekedési államtitkár. Felfoghatatlannak tartja, hogy az osztrákok jelzései után hogy nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről – akár a menetrendet módosítva –, hogy időben odaérjenek Bécsbe. Szerinte ez arra mutat, hogy az intézményes szakmai kontroll lényegében megszűnt a MÁV működése fölött. Az ÖBB szerint szerint az intézkedés 2023. október 2. és 26. között lesz érvényben.

Mint ismert,  a győri fővonal felújítása szeptember közepén kezdődött el, azt követően, hogy az ügy politikai vihart kavart, és Lázár János miniszter kirúgta a MÁV egyik vezérigazgató-helyettesét. Az építési munkálatok miatt 2023. szeptember 18. és 2023. október 26. között mindkét irányban menetrendi változások, illetve késések vannak illetve lesznek Budapest és Bécs, illetve Graz közötti útvonalon.

Címkék: MÁV, Vitézy Dávid, ÖBB