Vitézy Dávid: Ez a vége annak, ha a vasutasok nem okoskodnak, hanem végrehajtják a miniszteri parancsot

Vitézy Dávid: Ez a vége annak, ha a vasutasok nem okoskodnak, hanem végrehajtják a miniszteri parancsot

Vitézy Dávid (Fotó: Facebook/Vitézy Dávid)

Kaotikus állapotokat okozott, hogy hétfőtől az igen forgalmas bécsi vasúti fővonal egy szakaszán megkezdték a pályafelújítást és pótlóbuszokat állították forgalomba Budapest és Tatabánya között. Az utasok elégedetlenek, Vitézy Dávid a kapkodással magyarázza a történteket.

Látványos konfliktus bontakozott ki korábban a MÁV vezetése és a vasutat is felügyelő Lázár János között annak kapcsán, hogy a sínek elöregedése miatt a vasúttársaság ideiglenes sebességkorlátozást vezetett be a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, egészen konkrétan Biatorbágy és Szárliget között. – A MÁV vezetői ne okoskodjanak és ne mellébeszéljenek, hanem csinálják azt, amire utasítottam őket, garantálják az emberek biztonságát, azonnal kezdjék meg a vasúti pálya újjáépítését – Lázár János ezekkel a szavakkal tette egyértelművé, hogy mit vár el az állami cégtől. Ezt határozottabb lépés követte: a miniszter felmentette a vasúttársaság pályaműködtetésért felelős vezérigazgató-helyettesét és távozott a gazdasági vezető-helyettes is.

Vitézy Dávid, korábbi közlekedésért felelős államtitkár szerint ez egy olyan ultimátumszerű helyzetet hozott létre, amely következtében a MÁV kapkodva, minden erőforrást mozgósítva, a máskor megszokott felkészülési időt lerövidítve kezdte meg szeptember 18-án a pályajavítást az érintett szakaszon. Ez pedig azt jelentette, hogy az egyik vágány helyett pótlóbuszokat állítottak forgalomba Budapest és Tatabánya között, ám mint Vitézy Dávid látta, még vasárnap is tele volt az internet olyan hirdetésekkel, amelyekben sofőröket kerestek hétfői kezdéssel. Emellett diákmunka-közvetítők utastájékoztatási munkákra vártak embereket a peronokra.

– Nyilván nagyon sok ember nagyon sokat dolgozott, de a kapkodásnak meglett a következménye a legjobb szándék mellett is. Főleg egy ilyen súlyú, első számú vasúti fővonal pótlására fel kellett volna készülni. Ez a vége annak, hogyha a vasutasok nem okoskodnak, hanem végrehajtják, ami a miniszteri parancs – fogalmazott lapunknak Vitézy Dávid. Közben azt is hallani, hogy három hét múlva különböző alépítményi munkák miatt több mint három hétre teljes egészében lezárhatják a Budapest-Bécs vasútvonal érintett szakaszát. 

• Menetrenddel ismerkedő sofőrök, késés, buszról százával lemaradók. Mit tapasztalnak az utasok? 
• Mikor állhat helyre a rend? 
• Kell-e még rosszabbra készülni? Mit gondol a helyzetről a helyi ellenzéki politikus?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!