Az Emmi azt állítja, nem tudja, hány lélegeztetőgépet adott el, ezért fellebbez

Az Emmi azt állítja, nem tudja, hány lélegeztetőgépet adott el, ezért fellebbez

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fellebbez a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen, mert állításuk szerint – miután ők nem értékesítettek lélegeztetőgépet – „a lélegeztetőgépek eladásáról nem áll rendelkezésükre semmilyen adat” – írta meg a Telex.

Az Emmi azon az állásponton van, hogy a Transparency International (TI) által kért formában és bontásban nem rendelkeznek adatokkal a lélegeztetőgépekről, és nem kötelességük az adatigénylés miatt új adatbázist előállítani.

Pénteken a Transparency International Magyarország javára döntött első fokon a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a szervezet az Emmi ellen indított. 

A TI azt szerette volna megtudni, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az Emminek azt követően, hogy a magyar állam 300 milliárd forintért vásárolt több mint 17 ezer készüléket.

A bíróság az elsőfokú ítéletében úgy fogalmazott: „az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”.

A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia, vagyis az elsőfokú ítélet alapján az Emmi nem titkolhatja az adatokat – írja a portál.