Az Európai Unión már nem múlik a Dunaferr megmentése

Az Európai Unión már nem múlik a Dunaferr megmentése

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó úton halad a Dunaferr megmentése, az Európai Unió jóváhagyta a Dunaferr tulajdonosváltását – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.

Kiemelték, az Európai Unió egyszerűsített fúziókontroll eljárásban vizsgálta a Dunaferr megvásárlását, amelyet hétfői döntése szerint jóváhagyott. A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében korábban a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot. Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár a döntés kapcsán kiemelte, hogy „a jóváhagyással az utolsó akadály is elhárult a Dunaferr sikeres értékesítése és jövője elől”. Az üzem ráadásul olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon eddig még nem volt példa.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy még sok a teendő, azonban a gyár a tavalyi reménytelennek tűnő helyzetéből megmenekült és biztató jövő előtt áll. Az üzem és a munkahelyek megmentése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, ahogy eddig is, úgy a jövőben is aktív szerepet vállal majd. A felszámolás alatt álló Dunaferrnek egyébként legalább 500 milliárd forintos tartozása van – írja a Telex –, és a vásárláskor azt is lehetett tudni, hogy azonnali befektetés szükséges hozzá, hogy a gyár visszakapja a környezetvédelmi engedélyét. A dolgozók bérét fél éven át a kormány fizette.