Az MTI ellen nyertek pert Gyurcsányék

Az MTI ellen nyertek pert Gyurcsányék

Budapest, 2020. február 9. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke 16. évértékelő beszédét tartja Budapesten, a Sofitel Hotelben 2020. február 9-én. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pert nyert a Demokratikus Koalíció – megfogalmazásuk szerint – a kormány által kézivezérelt MTI ellen. Erről a párt számolt be szombat délelőtt.

Mint írták, korábban azért indítottak pert, mert a hírügynökségnél „sorozatosan megtagadták olyan közlemények kiadását, amelyek a kormányt bírálták, esetleg a miniszterelnökről vagy a hozzá közel álló fideszes holdudvarba tartozó oligarchákról szóltak”. A bíróság a tájékoztatásuk szerint négy közleményről mondta ki, hogy a médiaszolgáltató szerződést szegett a közlés megtagadásával, ezért arra kötelezték a Duna Médiaszolgáltatót, hogy azokat adja ki az Országos Sajtószolgálaton (OS) keresztül.

Az érintett közlemények címéből arra lehet következtetni, hogy több esetben is Tiborcz Istvánról szóltak, az egyik címe például az volt, hogy „Ne a magyar adófizetők, hanem a felelősök fizessék ki az Orbán vejéhez került 13 milliárd forintot!”.

Az MTI szabályzatában egyébként szerepel, hogy „az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni”. Fel is vannak sorolva a tartalmi követelmények, így például egy közlemény „nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen”, illetve „nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével”.