Az Origónak és a kormánypárti influenszereknek üzentek az akkugyár elleni tüntetésen

Az Origónak és a kormánypárti influenszereknek üzentek az akkugyár elleni tüntetésen

Civilek tüntettek a Debrecenbe tervezett akkugyár ellen (Fotó: aHang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tizenkétezer aláírást tartalmazó petíciót adtak át a kínai beruházásban készülő akkumulátorgyár ellen tiltakozó civilek Debrecen jegyzőjének, Szekeres Antalnak csütörtökön este. A jegyző azt mondta, 30 napon belül válaszolni fog rá a polgármesteri hivatal.

A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen nevű szerveződés az iratban azt kérte, hogy tárgyaljon velük Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester. Az aláírásokat helyi civilek gyűjtötték az interneten, és az aHang nevű szervezet fogta össze.

„Az állam szembe megy az emberek érdekeivel”

A petíció átadására mintegy 150-200-an gyűltek össze a régi városháza előtt, a résztvevők Papp László polgármestert hiányolták. Az aláírások átadása előtt az egyik szervező felidézte: kezdeményezésüket október 12-én indították. Addig ugyanis csak a pártok mozgolódtak. Ezen kívántak változtatni. Sajnálatukat fejezték ki, hogy egyelőre nem kaptak választ a még zajló engedélyezési eljárás során feltett kérdésekre. Mint kiemelték, azt követelik, hogy akkugyár ne épüljön, helyette élhető várost kellene teremteni.

Pintye Andrea, a szomszédos Mikepércsen élő anyuka – háromgyermekes kismama – a városháza előtt tartott beszédében kiemelte: az akkumulátorgyár megépítéséről az emberek feje felett született döntés. Szavai szerint „nem lehetünk az a generáció, amelyik tétlenül nézi a pusztítást”. Szerinte az állam szembe megy az emberek érdekeivel, hiszen tiszta vízre, levegőre, termőföldekre van szükség. Azt kérte a résztvevőktől, hogy fogjanak össze, és adjanak be népszavazási kérdéseket, hogy megállíthassák a gyárépítést.

A fiatal nő üzent a Bohár Dániel és Deák Dániel kormánypárti influenszereknek, az Origo és a Magyar Nemzet néven megjelenő sajtótermékeknek: elég a kontroll nélküli félretájékoztatásukból.

Este 6 órától egy másik tüntetést is meghirdettek Debrecenben. Azt az LMP szervezi.