Az origós Kovács András kiadta fideszes forrását a bíróságon

Az origós Kovács András kiadta fideszes forrását a bíróságon

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára átadja a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést Kovács András újságírónak, az origo.hu hírszerkesztőjének a Pesti Vigadóban 2021. június 15-én. A március 15. alkalmából odaítélt díjak átadását a koronavírus-járvány miatt halasztották mostanra. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rágalmazás miatt jogerősen elítélte és megrovásban részesítette a bíróság Kovács Andrást, az Origo munkatársát, aki az utolsó szó jogán Kovács felfedte a bíróság előtt fideszes forrását, Fiák Istvánt is, így most már ellene is rágalmazás miatt zajlik eljárás – írja a 444.hu.

Az ítélet kimondta, hogy Kovács a szakmai alapvetéseket nem betartva, szándékosan közölt olyan hamisnak bizonyult tényállításokat Czeglédy Csabáról, amelyek alkalmasak voltak a becsület csorbítására.

Mint azt a 444.hu felidézi, Czeglédy Csabát 2017. június 14-én vette őrizetbe a NAV Csongrád megyei igazgatóság költségvetési csalás gyanúja miatt. Az akkor MSZP-s színekben politizáló ügyvédet nyolc társával együtt azzal gyanúsították meg, hogy egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezetet működtetett. A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az őrizetbe vétel másnapján azonnal elrendelte Czeglédy és társai előzetes letartóztatását.

A gyanú szerint Czeglédy egy magyarországi multinacionális cégeknek diákmunkásokat közvetítő gazdasági társaság - a Humán Operátor Zrt. - vezetőjeként többszintes céghálót működtetett, ezzel elkerülve a közterhek megfizetését, és legalább 3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozva vele a költségvetésnek 2013 és 2016 között.

Az Origo munkatársa, Kovács András hasonló elánnal vetette bele magát a történetbe: 2017. augusztus 21-én megjelent „Újabb piszkos dolgok derültek ki Gyurcsány és Botka ügyvédjéről” című írása szerint a Humán Operátor Zrt. vezetőjeként Czeglédy úgy próbált piaci előnyt szerezni magának, hogy iskolaszövetkezeti diákok neve alatt valójában szüleiket foglalkoztatta. (Az ezzel járó teljes köztehermentesség miatt Kovács szerint így a teljes közteherrel számítandó munkaerő-kölcsönzési díjnál sokkal alacsonyabb áron tudott felnőtteket kölcsönözni.)

Czeglédy 2017 őszén sajtópert, személyiségi jogi pert kezdeményezett Kovács ellen és feljelentette őt rágalmazás miatt is. 2018 januárjában az Origo öt állításban helyreigazította az írást. 2019 elejére ért véget a személyiségi jogi per, ami megállapította Czeglédy jó hírnévhez fűződő jogának sérelmét. 2020. július 7-én a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság kimondta Kovács bűnösségét rágalmazás vétsége miatt, megrovásban részesítette, és kötelezte őt a bűnügyi költség és az illetékként felmerült 10 ezer forintos költség megfizetésére. A védelem fellebbezett, de a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta, így az jogerőre emelkedett.

A lap szerint a tényállítások igazolására érdemi kísérletet sem tettek a bíróságon. Kovács tagadta a bűnösségét, de elismerte, hogy a cikket ő írta. Vallomást nem tett, és érdemi védekezést nem terjesztett elő. Az elsőfokú ítélet összefoglalója szerint Kovács azt állította, hogy „a cikk megírását nem ő kérte”.

Az utolsó szó jogán Kovács még váratlanabb dolgot mondott: felfedte forrását. Elmondta, hogy dr. Fiák István ügyvédtől származtak információi. Attól a Fiák Istvántól, akit a bíróság korábban tanúként már meghallgatott.

Mint azt a 444.hu kifejti: Fiák István nem ismeretlen figura a Fidesz-világban: Kósa Lajos ügyvédjéről van szó, aki jó kapcsolatának köszönhetően az Országos Szövetkezeti Tanács alelnöke egyben, üzletelt a rejtélyes csengeri örökössel is, és több gyanús ügyben felbukkant a neve Debrecen volt polgármestere mellett.

Kovácsot első fokon már elítélték, amikor – Orbán Viktor ajánlására – Áder János köztársasági elnök a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetésével tüntette ki.