Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

Az orvosi kamara azt várja Kásleréktől, hogy vállalják döntéseik következményeit

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket – közölte a Magyar Orvosi Kamara elnöksége hétfő este.

Mint írták, a koronavírus az egész világon prioritássá tette az egészségügyet. „Megmutatta, hogy nem csak az emberi test, a gazdaság is sebezhető erős egészségügy nélkül. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége várja, hogy a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit.”

Hozzátették: „a nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.”

Százmillió orvos-beteg találkozót nem én bonyolítok le, hanem az orvosok, ők döntöttek, saját felelősségük rajta – így reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Facebook-oldalán Kásler Miklós arra, hogy nem koronavírusos betegek haltak meg az elmúlt időszakban, miután kiürítették a kórházi ágyak jó részét. Megjegyezte, őt egész életében köti a hippokratészi eskü, ennek szellemében mentek ki a miniszteri utasítások, aki pedig nem követte ezeket, az nem volt összhangban a saját hippokratészi esküjével.