Január közepére meglehet a Fudan-ellenes népszavazáshoz szükséges félmillió aláírás

Január közepére meglehet a Fudan-ellenes népszavazáshoz szükséges félmillió aláírás

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala (Ruzsa Riana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenék szerint január elejére vagy legkésőbb első felére össze tudják szedni a „jövővédőnek” elkeresztelt Fudan-ellenes, illetve az álláskeresési támogatás kiterjesztéséért elindított népszavazás kiírásához szükséges, összesen nagyjából félmillió aláírást, így áprilisig megtartható lenne a referendum – írja a Népszava. A karácsony előtti időszakban pár nap alatt 45 ezer aláírás gyűlt össze. (A népszavazás kiírásához arra van szükség, hogy kérdésenként 200 ezer hiteles aláírás legyen, ehhez pedig a gyakran pontatlanul megadott adatok miatt kérdésenként nagyjából 250 ezer szignót kellene leadni).

Elvileg, ha a hatóságok, az Országgyűlés és Áder János köztársasági elnök nem húzza az időt, úgy ez elég lehetne arra, hogy végül az országgyűlési választások előtt vagy azzal egy időben megtarthassák a népszavazást arról, akarják-e a választók, hogy az adófizetők pénzéből kínai magánegyetem épüljön Budapesten, illetve szeretnék-e az álláskeresési támogatás időtartamát a jelenlegi háromról kilenc hónapra növelni.

A jelek szerint a választásra készülő Orbán-kormány adminisztratív időhúzással próbálja ellehetetleníteni az ellenzék akcióját. Ha az ellenzék egy nagy hajrával pár hét alatt begyűjti a félmillió aláírást, a fideszes pártdelegáltakkal feltöltött hatóságok miatt a kormány kegyén fog múlni, hogy engedi-e a népszavazást. Árulkodó lehet, hogy Orbán Viktor a napokban már megadta az alaphangot, amikor közölte, hogy szerinte „jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása.”

Az orbáni melegellenes kampánnyal szemben Karácsony Gergely még a nyáron öt kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) hitelesítésre. Míg a kormány kérdéseit az NVB egy hét alatt hitelesítette, addig Karácsony kérdésein másfél hónapig rágódott, majd az ötből kettőt engedett át.

Az aláírásgyűjtés lebonyolítását a Nemzeti Választási Iroda is megpróbálta nehezíteni. Bár máskor órák alatt képes aláírásgyűjtő íveket gyártani, most csak hat nap alatt volt hajlandó kinyomtatni és eljuttatni az ellenzéknek a Fudan-ellenes és az álláskeresési járadék időszakának megemeléséről szóló népszavazás aláírásgyűjtő íveket.