Balog Zoltán egyházkerülete az államtól kapott milliárdos épületet

Balog Zoltán egyházkerülete az államtól kapott milliárdos épületet

Orbán Viktor, Balog Zoltán és Novák Katalin Kötcsén, 2018. június 3-án (fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teljesen ingyen kapta meg az államtól azt az 569 négyzetméteres alapterületű, irodaházként használt palotaépületet, amit most Balog Zoltán püspöki irodának használ. Az Alkotmány utca 25. szám alatt álló épületet 1,4 milliárd forint értékűre becslik – írta meg az Rtl.hu, amely belenézett a földhivatali papírokba. Ezekből az is kiderül, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerület a 15 éves értékesítési moratórium lejárta után akár el is adhatja majd az épületet.

Az 569 négyzetméteres irodaházat a hivatalos indoklás szerint a református egyház hivatali feladatainak ellátása érdekében kapták meg még január végén, és a tervek szerint egy konferencia-központot is kialakítanak benne. A ház 1950 óta állami tulajdon volt, 2013-17 között az akkor Balog vezette EMMI támogatáskezelő szerve volt, majd a Nemzeti Vagyonkezelőtől Balogék bérelték 2021 óta, végül örökbe is megkapták. Az ingyenes ingatlanátadást az állami vagyonról szóló, 2007-ben elfogadott törvény teszi lehetővé – idézi fel a Hvg.hu. Az Orbán-kormány több mint 250 ingatlant adott át különböző egyházaknak ingyenesen, ezek összértéke pedig csaknem 57 milliárd forint volt. 

A református egyház egyébként szerda-csütörtöki zsinatán választ új zsinati lelkészi elnököt a kegyelmi botrány miatt lemondott Balog Zoltán utódjául. A püspök volt ugyanis az, aki Novák Katalin tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. A korábbi emberi erőforrások minisztere a nagy felzúdulás után lemondott a zsinati elnöki posztról és számos egyéb posztjáról, de a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki székét megtartotta.