Baranyi Krisztina: Bárkinek lehet padja Ferencvárosban!

Baranyi Krisztina: Bárkinek lehet padja Ferencvárosban!

Rendőr vizsgálja a Mi Hazánk által újra átfestett Tompa utcai padot 2023. július 13-án. (Fotó: Lakner Dávid/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferencváros polgármestere megpróbál pontot tenni az utóbbi napokban elmérgesedett padfestési vitákra: mint közösségi oldalán írja, látják, hogy sok ember van, aki szeretné kifejezni az értékrendjét egy pad kifestésével, csak az a baj, hogy mindenki a Tompa utcai padon szeretné ezt megtenni. Úgy próbálják ezt az ellentmondást feloldani, hogy ezentúl mindenkinek lehet padja – kis túlzással „a klímaharcosoknak, zenészeknek, rokkantaknak, fradistáknak, biciklistáknak, vöröshajúaknak, rokkereknek”. 

Civil szervezetek , alapítványok jelentkezését várják, mindenféle közérdekű témában, csak az a kikötés, hogy „az üzenet nem lehet gyűlöletkeltő, egyének vagy csoportok elleni erőszakra ösztönző, fenyegető, akár burkoltan is, de erőszakra buzdító, illetve a szervezet támogatásával, toborzással vagy adománygyűjtéssel kapcsolatos felhívás.”

A padot először egy hete festette le szivárványszínűre a Ferencvárosi Önkormányzat és az Amnesty International. Ez kiváltotta a ferencvárosi drukkerek jobbszárnyának haragját, akik szombatra zöld-fehérre festették. Ezután ismét visszafestették szivárványszínűre, de nem sokkal később csuklyás emberek újra zöld-fehérre mázolták. Ezután meglepő fordulattal valaki barnára festette, mellé pedig egy papírlapra megírta a pad feltételezett gondolatait is: „Én csak egy pad szeretnék lenni. Ami jó mindenkinek. Neked is. Neki is. Nekünk.”

Csütörtök reggel újra szivárványszínű lett a pad, amelynél Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere és Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója tartott sajtótájékoztatót. Délutánra viszont nemzeti színűre pingálta át a Mi Hazánk. Újabb átfestés ezután egyelőre nem történt, este lefóliázták a padot – amelyet rendőrök is őriztek – és a fólia alatt egy papírlapon azt lehetett olvasni a 444 szerint: „Az LMBTQ+ tartalmakat újabban csak lefóliázva lehet »közszemlére tenni«. Mindenki tudja, mi van a borító alatt. A szerelem becsomagolva is szabad!” Reggelre lekerült a fólia a Tompa utcai padról, és ismét piros-fehér-zöldben pompázik.

 

.