Bejelentés jön a Lánchíd felújításáról

Bejelentés jön a Lánchíd felújításáról

A felújítás előtt álló Lánchíd (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzési eljárás elindításával kapcsolatos BKK igazgatósági döntésről számol be pénteken délután a főváros. Egyelőre annyit tudni, hogy a sajtótájékoztatón – mások mellett – Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes is részt vesz.

A Lánchíd felújításának kérdése az elmúlt időszakban a főváros vezetése és a kormány közötti harc egyik szimbólumává vált. A Fidesz, illetve a kormány részéről azzal bírálják Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a Lánchíd felújítását nem kezdték el, de még a közbeszerzést sem írták ki. Pláne úgy, hogy egy tavaly decemberi szakvélemény szerint hat hónapon belül el kell kezdeni a munkát.

Budapest vezetésének érve az volt, hogy a kormány által a projektre megítélt 6 milliárd forintból nemcsak a hidat kellene felújítani, hanem a budai oldalon az alagutat, a pesti oldalon pedig a villamos által használt alagutat is. Ráadásul ezeket együtt kell kezelni úgy, hogy ez a pénz egyáltalán nem elég rá.

Karácsony Gergely mindenesetre nemrég bejelentette, hogy a műszaki dokumentáció kész, a Budapesti Közlekedési Központ fogja kiírni a közbeszerzést.

Az ellenzéki pártok közben azt követelik a kormánytól, hogy ha a tűzijáték és az augusztus 20-i állami rendezvények a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt elmaradnak, az eredetileg arra szánt összeget költsék a híd felújítására.