Ezért tartja rossznak a kormány kompenzációs tervét a mezőgazdasági termelők szövetsége

Ezért tartja rossznak a kormány kompenzációs tervét a mezőgazdasági termelők szövetsége

Kukoricamező. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió nevetségesen alacsony összeget hagyott jóvá az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek hazai kompenzálására, az Agrárminisztérium azonban még ezt a néhány milliárd forintot is úgy tervezi eljuttatni a gazdálkodók egy szűk rétegéhez, hogy igazából jelenleg senkinek sincs fogalma még arról sem, hogy mekkora hektáronkénti támogatásra számíthatnak a kiválasztottak – írja lapunknak eljuttatott közleményében a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). 

Mint ismert, Brüsszel az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére mindössze 15,9 millió eurós kompenzációt ítélt meg Magyarországnak. A támogatási kérelmet előreláthatóan október 1. és október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. Az Agrárminisztérium korábbi közlése szerint a kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. További feltételként az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell majd, hogy a május 15-től szeptember 15-ig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. 

A MOSZ szerint azonban egyáltalán nem lehet tudni, hogy hány ilyen gazdálkodó van és mekkora területtel rendelkeznek, főleg azok után, hogy a feltételek egy részének még akár most is meg lehet felelni. Nehezményezik azt is, hogy a nagyobb termelőket eleve kizárták a kompenzációból, de a kisebb gazdálkodók azon részét is, akik már régen eladták a kukoricájukat, mert nincs tárolókapacitásuk, vagy mert finanszírozniuk kellett valamiből az idei munkálatokat. 

A szervezet szerint nagyon kevesen fognak megfelelni a feltételeknek, de azok nagyon is jól járhatnak, mivel a tervek szerint a teljes támogatási összeget köztük osztják szét, ami hektáronként akár több százezer forintot is jelenthet. 

– Ez egy végiggondolatlan, rossz rendszer – fogalmaznak. Szerintük ez nem járul hozzá az ágazatban lévő hatalmas gondok enyhítéshez, a legnagyobb probléma ugyanis az, hogy a felvásárlási árak elfogadhatatlanul alacsonyak, a piac befagyott, a termelők nem tudják értékesíteni a megtermelt terményeiket, a gabonafélék eladhatatlanul a raktárakban állnak. A termelők így nem tudják finanszírozni a hamarosan induló őszi munkákat, ezért azt javasolják, hogy a kevesek támogatása helyett inkább egy minden termelő számára elérhető, kedvezményes, kamattámogatott forgóeszközhitelt hirdessenek meg.