Raskó György: Elkésett a kormány, már nem segít a gazdákon az ukrán gabona kitiltása

Raskó György: Elkésett a kormány, már nem segít a gazdákon az ukrán gabona kitiltása

Fotó: Unsplash/Polina Nytova

Megkésett lépés az ukrán gabona Magyarországra történő behozatalának megtiltása – mondta a Magyar Hangnak Raskó György agrárközgazdász és agrárvállalkozó. Szerinte ennek az intézkedésnek érdemi hatása már nem lesz arra, hogy milyen áron tudják eladni a gabonát azok a magyar termelők, akiknél nagyobb mennyiségű gabonakészlet „ragadt be”. Raskó György becslése szerint a probléma a Magyarországon termelt gabonamennyiség tíz százalékát érintheti. 

Hat-hét hónappal ezelőtt még tudott volna a gazdákon segíteni ez a lépés, most viszont már abszolút megkésett – reagált Raskó György agrárközgazdász arra, hogy Lengyelország után Magyarország is megtiltotta az ukrán gabona behozatalát. A tiltást Nagy István agrárminiszter jelentette be szombaton. A bejelentés szerint az Ukrajnából érkező gabona és olajosmagvak, valamint több más mezőgazdasági termék Magyarországra történő importálását átmeneti időszakra, június 30-áig függesztik fel, amíg az Európai Unió nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek „érdemi és tartós” megoldást jelentenek. Szlovákiában egészségkárosító növényvédőszer-tartalma miatt tiltották be pénteken az ukrán gabona feldolgozását és felhasználását, majd hétfőn már a behozatalt is.

Raskó György szerint politikai szempontból látványos lépésről van szó, de ez már nem fogja érdemben befolyásolni azt az árat, amelyet a magyar gazdák kaphatnak a korábban el nem adott gabonáért, hiszen a világpiacon árzuhanás van, amit elmondása szerint nem befolyásol a behozatali tilalom.

• Miért most léptek a kormányok?
• Kik jártak rosszul Raskó szerint az ukrán gabona miatt, és mit mondanak az érdekképviseletek?
• Mit szól ehhez az EU és mennyiben puhább a magyar lépés a lengyelnél?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!