Böcskei Balázs: Kizárt, hogy Kínából vagy a Karmelitából támadták az előválasztási rendszert

Böcskei Balázs: Kizárt, hogy Kínából vagy a Karmelitából támadták az előválasztási rendszert

Az előválasztáson szavazók a Nagyvárad téren. Képünk illusztráció (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár jól hangzik, hogy Kínából vagy a Karmelitából intéztek támadást az előválasztással szemben, valószínűbb, hogy el lettek mérve a kapacitások, ezért egy informatikai-logisztikai újraindítást kíván a rendszer – idézte az atv.hu Böcskei Balázst, az IDEA Intézet vezetőjét, aki a Spirit FM Aktuálban mondta el a véleményét.

Mint arról lapunk is beszámolt, alig két órával azután, hogy szombaton elindult az első magyarországi ellenzéki előválasztás, a rendszer le is állt. A szervezők először azt közölték, hogy a túl sok szavazó miatt bővíteni kell a technikai hátteret, néhány órával később azonban már támadásról beszéltek. Hétfőn reggel is voltak még problémák a rendszerrel, de 10 óra óta már rendben folyik az online és a személyes szavazás is. 

– Nulla százalék esélyt adok erre a dologra – reagált a politikai elemző arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e bármilyen külső támadás történt volna. Szerinte a kormányzópártnak olyan logisztikákat kellene mozgósítani, amelynek következtében újra és újra kellene hekkelni a rendszert. Politikailag nehéz magyarázatot találni arra, hogy egy újraindítható rendszert miért kellene első napon meghekkelni.

Böcskei emlékeztetett, hogy a politikai nyilatkozatokon túli, szakértői megszólalások is abba az irányba mutatnak, hogy itt a szervezők elmérték azt, hogy egy időben, ilyen mennyiségben, ekkora aktivitással fognak megjelenni a szavazók. Azt se szabad elfelejteni, hogy rengeteg helyszínen van szavazás, nem olyan a helyzet, mint a 2019-es nyár végi budapesti előválasztásnál, ahol 15 helyszínen indult el a rendszer.