Bővült a hungarikumok listája és a Magyar Értéktár

Bővült a hungarikumok listája és a Magyar Értéktár

Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság ülése után tartott sajtótájékoztatón a minisztériumban 2021. december 7-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb elemekkel bővült a Hungarikumok listája, illetve a Magyar Értéktár, jelentette be Nagy István, agrárminiszter december 7-én a Hungarikum Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón. 

A szentesi paprika 2014 óta eredetvédett, az Európai Bizottság ekkor nyilvánította oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé ezt az elnevezést. Ez az oltalom a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápiára és a paradicsom alakú paprikára vonatkozik. A miniszter szerint a szentesi paprika sikertörténetéhez nagyban hozzájárultak a bolgár kertészek, nekik is köszönhető, hogy a szentesi paprika hungarikummá lehetett. 

A cifraszűr régi magyar népi ruhadarab, amely a 19. században kelt új életre, ahogy Nagy István fogalmazott „kivirágzott”. Hozzátartozott a legények esküvői öltözetéhez, illetve bizonyos térségekben ebben jártak udvarolni. A cifra köpenyt a legény ottfelejtette a lányos háznál, ha másnapra „kitették a szűrét” a tornácra, akkor másik lány után kellett néznie. 

A harmadik új hungarikum a Kárpát-medence hagyományos fejfái. A miniszter ezzel kapcsolatban kiemelte, a magyarság hagyományosan fa sírjeleket állított a temetőkben. A harcosoknak kopjafa „járt”, ami sírhantjába szúrt lándzsájának a díszesen faragott tartója volt. A lándzsák eltűnésével aztán már mindenkit fejfával búcsúztattak. A XVIII. században „fejéhez való fa” és „főtől való fa” néven említik az írások ezeket a sírjeleket, amelyek főként  a protestáns vidékeken jelölték a sírokat. Nagy István szerint ahol erős maradt a magyarság nemzettudata, ott a mai napig őrzik és ápolják a régi fejfákat, de még újak is kerülnek a temetőkbe.

A Magyar Értéktár új darabjai a magyar kocsizás és fogathajtás, a komáromi vár és erődrendszer és a komáromi szekeresgazdák hagyománya, amely a mai napig élő tradíció. 

A hungarikum a magyarság csúcsteljesítményét jelölő gyűjtőfogalom, amely megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelez.

A hungarikumok gyűjteményének bővítésére bárki tehet javaslatot egy formanyomtatvány kitöltésével, ami így az alapszintű értéktárba kerül. A felvétel után az új nemzeti értéket fel lehet terjeszteni a Hungarikum Bizottsághoz a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek közé.  Pozitív döntés esetén kerülhet az érték a Hungarikumok Gyűjteményének hungarikumai közé.