Brüsszel már vizsgálja azt a rendeletet, amely megnehezíti a közérdekű adatok megismerését

Brüsszel már vizsgálja azt a rendeletet, amely megnehezíti a közérdekű adatok megismerését

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig lényegében sosem válaszolt lapunk kérdéseire.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A május 5-én hozott magyar jogszabály meghatározatlan ideig – vagyis a veszélyhelyzet megszűnéséig – felfüggesztette az Európai Unió egyes adatvédelmi rendelkezéseit. Ennek következményeként az állampolgároknak nincs lehetőségük arra, hogy megtudják, hogyan kezelik az adataikat, sem arra, hogy tiltakozhassanak az adataik kezelése ellen. Akinek panasza van, csak a járvány után fordulhat bírósághoz. A kormányrendelet emellett 15 napról 45 napra növelte a közérdekű adatokra vonatkozó kérelmek határidejét.

Mostantól 45 napig ülhet az állam a közérdekű adatokon | Magyar Hang

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekűadat-kérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent kormányrendelet értelmében - szúrta ki az Mfor.hu. Mivel a minisztériumok és egyéb állami szervek egyre ritkábban válaszolnak a sajtó megkereséseire, az újságírók kezében az egyik utolsó eszköz maradt, hogy közérdekűadat-igénylés formájában kérik ki az állami feladatot ellátó szervezet tevékenységére vonatkozó információkat.

A jogszabály szerintük uniós jogot sértő rendelkezéseire három nem kormányzati szervezet is felhívta az európai adatvédelmi hatóság figyelmét. A Társaság a Szabadságjogokért, az Európai Szövetség a Szabadságjogokért és az Access Now nevű szervezetek levelet írtak az Európai Adatvédelmi Testületnek (EAT), amelyben részletesen megindokolták a véleményüket. Mint a Népszava megtudta, jelenleg az EAT vizsgálja, hogy a jogszabály megfelel-e az uniós jognak.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyekért felelős tagja egy brüsszeli videokonferencián a lap kérdésére közölte: az EAT-tal együtt elemzik a kormányrendeletet, és csak ezt követően fognak határozni a következő lépésekről. – Egyelőre korai jósolni, lehet, hogy bizonyos változtatásokat fogunk kérni a magyar kormánytól, lehet, hogy kötelezettségszegési eljárást indítunk vagy egészen más döntést hozunk – fogalmazott.

Az EAT már kétszer meghallgatta a magyar adatvédelmi hatóságot a kormányrendelet hatályáról. A kedden lezajlott második eszmecserén a magyar hatóság arról számolt be, hogy figyelmeztette a kormányt: csak szükséges, arányos és időhatárhoz kötött korlátozásokat vezethet be, amelyekről tájékoztatnia kell minden érintettet.

A meghallgatások után az Európai Adatvédelmi Testület úgy döntött, hogy további tárgyalásokra van szükség, és egy szakértői munkacsoportra bízta annak feltárását, hogy a szigorítások összhangban állnak-e az EU általános adatvédelmi rendeletének az előírásaival. A testület titkársága iránymutatásokat fog készíteni arról, hogyan kell biztosítani az uniós törvény következetes alkalmazását. Emellett arról tájékoztatta a lapot, hogy hamarosan megválaszolják a hármak levelét és egy hivatalos közleményt is kiadnak az ügyben.