Bus Szilveszter bangkoki nagykövet felmentése hivatalos

Bus Szilveszter bangkoki nagykövet felmentése hivatalos

Bus Szilveszter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium déli nyitásért felelős helyettes államtitkára beszél a Magyarországon akkreditált konzuli képviseletek munkatársainak részvételével tartott gazdaságdiplomáciai fórumon Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. május 17-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Májusban lapunk is megírta, hogy váratlanul nemcsak hazarendelték bangkoki állomáshelyéről Bus Szilvesztert, a Thaiföldön szolgáló magyar nagykövetet, hanem el is bocsátották a Külgazdasági- és Külügyminisztérium kötelékéből, méghozzá a hivatalos indoklás szerint tisztségéhez méltatlan viselkedés miatt.

Mindez már hetekkel azelőtt történt, a nagykövetség honlapján pedig már akkor sem szerepelt Bus Szilveszter neve, helyette ideiglenes ügyvivő irányítja a diplomáciai kirendeltséget. Bus déli nyitásért felelős helyettes államtitkár is volt 2017-ig.

Most megjelent a Magyar Közlönyben a nagykövet felmentéséről szóló hivatalos határozat, írja a HVG. Noha nem szokatlan, hogy a személyi döntések hátteréről nem adnak tájékoztatást, árulkodó, hogy a határozatban nem szerepel a szinte kötelező „érdemei elismerése melett” félmondat.

Továbbra sem egyértelmű, hogy mit takar a „tisztségéhez méltatlan viselkedés”, bár egyes feltételezések szerint a nagykövet túlságosan kicsapongó életet élt, és ez vagy ennek következménye állhat a felmentés hátterében.