BVOP: a bv-alkalmazott egyedül is állíthat elő fogvatartottat

BVOP: a bv-alkalmazott egyedül is állíthat elő fogvatartottat

Felvételünk illusztráció! Előkészítő ülést tartottak a Debreceni Törvényszéken egy debreceni ékszerbolt kirablásával vádolt egyik szerb férfi ügyében (a vádlott mellett a kirendelt tolmács)

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utóbbi időben több alkalommal voltunk tanúi annak az ország különböző bíróságain, hogy a tárgyalásokra egyetlen büntetés-végrehajtási alkalmazott állította elő a fogvatartottat. Láttunk ilyet Budapest mellett Hajdú-Bihar megyében is. Utóbbi megye bíróságaira leginkább a „debreceni börtönből” (hivatalos nevén: Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet) érkeznek elővezetésre gyanúsítottak és vádlottak.

Ennek okán fordultunk az intézethez, ahonnan aztán a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnoksághoz (BVOP) továbbították a kérdéseinket. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak: milyen konkrét szabályváltozás teszi lehetővé, hogy az előállítottakat akár egyetlen büntetés-végrehajtási alkalmazott vezesse a tárgyalásra? Mióta van erre lehetőség? Milyenek az ilyen előállítások tapasztalatai?

A BVOP azt írta: az előállítás előtt az érintett fogvatartott és az előállítás helyének sajátosságait érintően a végrehajtás biztonságát szavatoló összes releváns információt mérlegelik. Ezek közé tartozik a fogvatartottak biztonsági kockázati besorolása, melynek részletszabályait egy 2019-es igazságügy miniszteri rendelet tartalmazza. Ugyanakkor az előállításról szóló jogszabályok az előállító személyzet létszámát, összetételét illetően nem tartalmaznak rendelkezéseket – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: a fogvatartottak előállításának megszervezése a biztonsági szakterület feladata.

Az előállítás körülményei esetében a figyelembe vett szempontokra külön is kitértek. Azt írták: az előállítást a fogvatartott személyiségének, az elkövetett bűncselekmény típusának, a büntetésből hátralévő időnek, a biztonsági kockázati értékelésnek, az aktuális lelki és fizikai állapotnak, az esetleges többletinformációinak, az előállítás helyszínének, a tárgyaláson várhatóan megjelenő személyek létszámának, valamint összetételének figyelembevételével szervezik meg. Ha az előállítandó fogvatartott esetében a fenti kockázati tényezők alacsonyak, előállítása a személyzet egy tagjával is biztonságosan végrehajtható – derül ki a válaszként küldött tájékoztatásból.

Arra is kíváncsiak voltunk, a munkaerőhiánnyal van-e összefüggésben, hogy elég lehet akár egyetlen büntetés-végrehajtási alkalmazott jelenléte a fogvatartott előállításához. Erre a felvetésünkre a BVOP azt írta: a büntetés-végrehajtási szervezetnél is van létszámhiány, de a fluktuáció a hazai munkaerő-piaci tendenciák ismeretében normális mértékű. Hogy ez konkrétabban mit jelent, arra nem tértek ki. Hozzátették, az ország valamennyi börtönében biztosítottak a biztonságos fogvatartás személyi feltételei.