CATL-ügy: Eddig minden keresetet lesöpört a Debreceni Törvényszék

CATL-ügy: Eddig minden keresetet lesöpört a Debreceni Törvényszék

A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a CATL kínai akkumulátorberuházó debreceni gyár katasztrófavédelmi engedélyét megtámadó keresetet a napokban elutasította a Debreceni Törvényszék, öt környezetvédelmi eljárást érintő ügy még folyamatban van – tudta meg a Magyar Hang. A bíróság ezeknek az egyesítésére készül.

A Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) nevű kínai vállalat akkumulátorgyár-beruházását komoly tiltakozás kísérte Debrecenben. Népszavazási kezdeményezésekre, tüntetésekre, petíciók indítására egyaránt sor került, emellett pedig a kínai beruházónak kiadott engedélyeket is többen megtámadták. A CATL beruházás miatt valóságos nagyüzem van a törvényszéken, ezek még a nyári ítélkezési szünetben is adnak munkát a bíróságnak.

A beruházónak a megyei kormányhivatal által kiadott környezetvédelmi engedély miatt összesen hét kereset érkezett a Debreceni Törvényszékhez – írta lapunk érdeklődésére dr. Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője. Két civil szervezet és öt magánszemély nyújtott be keresetet. A törvényszék válasza szerint három magánszemély keresetét jogerősen visszautasították: egyet elkésettség okán, kettőt azért, mert a keresetlevél előterjesztésére nem a jogszabályban foglaltaknak megfelelően történt. Utóbbi esetekben a két érintett magánszemély azonban ismét benyújtotta azt.

A keresetet benyújtók között volt a Védegylet és az LMP – ezt a párt jelentette be még márciusi sajtótájékoztatóján. Egy másik parlamenti párt, a Momentum is a bírósághoz fordult az ügyben. Ezt ugyancsak egy tájékoztatón közölte a szervezet.

Négy ügyben (két civil szervezet, két magánszemély) június 22-én és 23-án tárgyalást tartottak. Az egyik civil szervezet azonban a június 23-i tárgyaláson elállt a keresetétől, ezért a törvényszék az eljárást megszüntette. Ennek következtében tehát összesen öt kereset elbírálása van folyamatban. A Debreceni Törvényszék az ügyeket várhatóan egyesíteni fogja, és szeptemberre tűz újabb tárgyalási határnapot – derül ki Dobó Dénes válaszleveléből. Ítélet tehát még egyik ügyben sem született.

Ketten kérték az azonnali leállítást

Az egyik eljárás részeként egy magánszemély és egy civil szervezet az engedély visszavonása mellett azonnali jogvédelmet is kért a bíróságtól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a beruházás leállítását kérték a törvényszéktől a bírósági eljárás idejére. Az azonnali jogvédelmekről szóló eljárásokat azonban első körben körben elutasította a Debreceni Törvényszék. A bíróság szóvivőjétől megtudtuk: mindkét határozatot megfellebbezték. A 24.hu cikke nyomán már ismertté vált, hogy a magánszemély által kezdeményezett azonnali jogvédelem ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Debrecen vízbiztonsága miatti aggodalom miatt hatályon kívül helyezte a debreceni döntést, és új eljárás lefolytatására kötelezte a Debreceni Törvényszéket. Időközben az is kiderült, hogy a megismételt eljárás is elutasítással zárult – írta meg először a Debreciner.hu. A másik, fellebbezéssel a Fővárosi Ítélőtáblára került ügy elbírálása azonban még folyamatban van a fővárosban.

Katasztrófavédelmi engedély: kereset elutasítva

Mint arról beszámoltunk, a napokban derült ki, hogy határozatot hozott a bíróság a katasztrófavédelmi engedély ellen benyújtott kereset ügyében. A Debreceni Törvényszék elutasította az ügyben benyújtott keresetet. Az ítélet szerint ugyanis tulajdonképpen nem történt jogsértés a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság eljárása során.
Érdemes felidézni: Horváth Nándor László azért fordult bírósághoz, mert a CATL iparbiztonsági jelentésének megismerhetőségén fogást talált. Történt ugyanis, hogy CATL által a hatóságnak benyújtott biztonsági jelentést első körben hiányosnak vélte a katasztrófavédelmi hatóság. Időközben azonban azt nyilvánosságra hozták, a debreceni polgármesteri hivatal az év végi ünnepek idejére függesztette ki, december 15-től 30-ig. Január elején egy közmeghallgatást is tartottak, de a nyilvánosság akkor még nem ismerhette az első körös irathoz képest kiegészített jelentést. Az eseményen aztán CATL képviselője megpróbálta azt ismertetni, de bekiabálásokkal többször belefojtották a szót.

A szóban forgó bírósági eljárásban a törvényszék az alperes katasztrófavédelmi hatóság oldalán, alperesi érdekeltként a megyei katasztrófavédelem oldalán perbe állította a CATL-t. Az ítélet lényege szerint Horváth Nándor Lászlónak volt alkalma megismerni a szóban forgó iparbiztonsági jelentés kiegészítését. Ezért utasították el a keresetét. A döntés jogerős. Horváth Nándor László lapunknak azt mondta, ügyvédje, Schiffer András – aki korábban LMP-s országgyűlési képviselő is volt – azonban lát lehetőséget az ítélet megtámadására.

A CATL debreceni beruházása apropóján arról is írtunk, hogy miután a Momentum június 24-én blokád alá vette a debreceni polgármesteri hivatal Simonffy utcai épületét, rendőrök igazoltatták az akcióban résztvevőket. Később a polgármesteri hivatal feljelentést tett. Mint arról beszámoltunk, időközben elindult a nyomozás. A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság lapunk érdeklődésére azt tudatta: gyülekezési joggal visszaélés miatt indítottak eljárást az akció szervezőjével szemben.