Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

Perbe állították a kínai akkugyárat a katasztrófavédelmi hatóság oldalán

A drónnal készített képen talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő CATL akkumulátorgyár területén a Déli Ipari Parkban Debrecen közelében 2023. február 23-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Beperelte a katasztrófavédelmet a CATL akkumulátorgyárnak kiadott engedély miatt egy debreceni magánszemély, de a hatóság mellett a kínaiak ügyvédeivel is meg kell küzdenie a bíróságon. Horváth Nándor László eljárási hibákat talált a katasztrófavédelmi eljárás során, és emiatt támadta meg a kiadott engedélyt a Debreceni Törvényszéken. A CATL-t képviselő ügyvédi iroda az összes perköltséget ráverné Horváth Nándor Lászlóra.

A szóban forgó katasztrófavédelmi engedélyt még januárban adta ki a hatóság, egy olyan közmeghallgatás után, amelyen belefojtották a szót felháborodott helyiek a CATL felszólaló képviselőjébe. Az engedély lényegében azt mondta ki: a majd 9000 dolgozónak munkát ígérő akkugyár nem veszélyes a környezetre. Ezt az engedélyt támadta meg Horváth Nándor László, aki eljárási hibákat talált, így az egyelőre nem jogerős. A középkorú férfi azt kéri keresetében a bíróságtól, hogy semmisítse meg az engedélyt, és kötelezze új eljárás lefolytatására a katasztrófavédelmi hatóságot. Érdekesség, hogy Horváth Nándor László egyedül állt bele a bírósági eljárásba. Ám miután kiderült, hogy a szóban forgó közigazgatási eljárás ügyvédköteles, Schiffer András ügyvéd, az LMP korábbi országgyűlési képviselője vállalta a képviseletét.

Hogyan kerül a perbe a CATL, ha nem őket perelte be Horváth? Úgy, hogy a kínaiakat a Debreceni Törvényszék állította perbe. Ezzel furcsa helyzet állt elő: az alperes hatóság mellett a CATL-nek is védenie kell a hatóság által kiadott engedélyt.

• Hogyan fordulhat elő, hogy a CATL-nek is védenie kell a számára kiadott hatósági engedélyt?
• Miért kéri a CATL-t képviselő ügyvédi iroda az eljárás megszüntetését, és milyen okok miatt kéri a debreceni férfi keresetének elutasítását?
• Miként reagáltak az ellenkérelemben Horváth Nándor László kifogásaira?
• Mi az álláspontjuk arról, hogy legyen-e nyilvános tárgyalás az ügyben?
• Miként fogadta Horváth Nándor László a fejleményeket? Lenne-e pénze kifizetni a perköltséget?
• Melyik ismert ügyvéd vállalta a képviseletét?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!