Akkugyár-ügy: A Debrecenbe tervezett gyár környezeti és katasztrófavédelmi engedélyét is megtámadták

Akkugyár-ügy: A Debrecenbe tervezett gyár környezeti és katasztrófavédelmi engedélyét is megtámadták

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A CATL kínai akkumulátorgyártónak kiadott katasztrófavédelmi és a környezethasználati engedélyét is megtámadták a bíróságon – tudta meg lapunk. A kínai beruházó így egyelőre nem rendelkezik azokkal az engedélyekkel, amely feltétele az építési engedély kiadásának.

A Debreceni Törvényszék lapunk érdeklődésére azt írta: a katasztrófavédelmi engedélyt illetően egy magánszemélytől érkezett keresetlevél a bírósághoz, így ő a közigazgatási eljárás felperese. Lapunk úgy tudja, hogy ezt Horváth Nándor László nyújtotta be, aki több akkugyár-ellenes tüntetésen is felszólalt. Hogy ő adta be a keresetet, maga is megerősítette a Mikepércsen tartott szerdai civil tüntetésen.

A katasztrófavédelmi engedélyt a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adta ki a kínai akkugyáróriás által beadott biztonsági jelentés alapján még január 19-én. Ez az engedély lényegében azt mondta ki, hogy a tervezett akkumulátorüzem nem jelent veszélyt a Debrecen és a környék lakosságra. Ezt támadta meg Horváth Nándor László.

A Debreceni Törvényszék kérdésünkre azt tudatta: a beadott nyilatkozata szerint a felperes január 28-án szerzett tudomást az engedélyről, keresetlevelét aztán február 16-án nyújtotta be. A tájékoztatásból kiderül: Horváth Nándor László a CATL biztonsági jelentésének megismerhetőségén talált fogást. Beadványa szerint ugyanis sérült a jogszabályokban megkövetelt nyilvánosság biztosítása, mivel a hiányos biztonsági jelentést bocsátották a nyilvánosság rendelkezésére, a kiegészített biztonsági jelentést viszont nem. A nyilvánosság a kiegészített biztonsági jelentést a közmeghallgatás időpontjában nem ismerhette – derül ki a törvényszék tájékoztatásából.

Dr. Dobó Dénes szóvivő tájékoztatása alapján a bíróság hiánypótló végzést bocsát ki alperesnek – tehát a katasztrófavédelmi igazgatóságnak –, és úgynevezett érdemi védiratot kérnek, hogy reagáljon érdemben a felperes keresetlevelében leírtakra.

A bíróság által említett szóban forgó közmeghallgatást egyébként január 9-én tartották, ez volt az a fórum, ahol belefojtották a szót a CATL közügyekért felelős szakemberébe, Horváth Balázsba. A felszólalók és a lakosság pedig hosszú ideig elbeszélt egymás mellett.

Horváth Nándor László: Nem haladásellenes vagyok

Horváth Nándor László lapunknak azt mondta: nem egyedül dolgozott a kereseten, többek közös munkája van benne. – A gödiek tapasztalatai alapján jogi segítséget kértünk, mert ha csak mi mélyedtünk volna el az engedélyben, azzal rengeteg időt veszítettünk volna. Nem szakmai alapon fogalmaztuk meg a kifogásainkat, hanem az eljárásjogi hibákra fókuszáltunk, és találtunk is – nyilatkozta az egyként gazdasági informatikus végzettségű férfi, aki jelenleg főállású édesapa. Kitért arra, hogy bár haladás- és iparellenesnek mutatják be őt és társait, ám ez valótlanság. Azt szeretné, ha teljes mértékben tisztán láthatnának a beruházás volumenét illetően, ezért bízik benne, hogy sikerrel jár a keresete, és új eljárást rendel el az eljárási szabálytalanságok miatt a bíróság.

A környezeti engedélyt is megsemmisíttetnék

A CATL a környezethasználati engedélyt egy másik eljárásban kapta meg a Rácz Róbert egykori fideszes országgyűlési képviselő által vezetett vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi főosztályától. A hatóság saját közlése szerint minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adta ki a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyár építéséhez. A talaj-, a levegő-, a természet-, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget, a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását írta elő a kínai beruházónak.

Az ellenzéki pártok még februárban jelezték: meg fogják támadni a határozatot. Hétvégén az LMP sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy ezt megtették a Védegylettel közösen, tucatnál is több kifogást találtak a kiadott engedélyben.

Ezért is kíváncsiak voltunk arra, hogy valóban éltek-e ezzel. A Debreceni Törvényszék közölte: érkezett a környezethasználati engedéllyel összefüggésben keresetlevél a bírósághoz. Annak befogadhatóságáról a későbbiekben döntenek.

Gyors eljárást kell lefolytatni

Mindkét eljárásban közigazgatási eljárásban fog dönteni a bíróság – hasonlóan egyébként a sümegprágai bányanyitás ügyében folytatott bírósági eljáráshoz, amely ügyben már többször született a környezetvédelmi engedélyt megsemmisítő és a veszprémi környezetvédelmi hatóságot új eljárás lefolytatására kötelező döntés.

A debreceni CATL-t érintő két eljárás azonban egy szempontból bizonyosan más lesz, mivel ezt a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette. Az ilyen beruházások külön szabályok vonatkoznak az eljárások gyorsítása érdekében. Ez az oka annak, hogy az első tárgyalást az iratoknak a bírósághoz való érkezését követő 30 napon belül kell majd megtartani. A bíróság azt is írta: ha nincs szükség bizonyítási eljárás lefolytatására, vagy tárgyaláson kívüli eljárás esetén, e határidőn belül elbírálni.