„Az akkugyár érdekében a mikepércsiek nyugalmát áldozzák fel”

„Az akkugyár érdekében a mikepércsiek nyugalmát áldozzák fel”

A CATL tervezett akkumulátorgyára ellen tiltakoznak Mikepércsen 2023. március 15-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ébresztő magyarok! Mitől féltek, kitől féltek? – kiáltotta el magát egy tiltakozó nő Mikepércsen, ahol a március 15-i nemzeti ünnepre időzítve szerveztek megemlékezést és tüntetést a CATL tervezett akkumulátorgyára ellen. Az eseményt a mikepércsi édesanyák mozgalma hirdette meg, amelyen a helyiek mellett debreceni és hosszúpályi lakosok egyaránt részt vettek. Egy, a cívisvárosból érkezett résztvevő arról beszélt kérdésemre, hogy azért látogatott el a szomszédos Mikepércsre, hogy megnézze a rendezvényüket, mert lenyűgözte az itteni civilek tettrekészsége, például amikor a községükből a januári hidegben gyalogos sétát szerveztek az akkugyár ellen.

A szerdai eseményen számos akkugyárellenes táblát lehetett látni, de sok volt a magyar nemzeti zászló is, amelyeket valósággal tépett az erős szél. Sok családot láttunk, fiatalokkal és egészen kicsi gyerekekkel is találkoztunk.

Fónainé Pásztor Enikő – aki népszavazási kérdéseket is benyújtott a debreceni választási bizottságnak – az 1848-as forradalom eseményeit idézte fel. A forradalom jelszavaira rímelve azt kérte: Mikepércsen legyen béke, legyen szabadságuk az embereknek kimondani, mit akarnak, s legyen egyetértés arról, hogy a gyermekeiknek egészséget biztosító jövőre van szükségük. A szintén civil Horváth Nándor László – a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen Facebook-csoport tagja – bejelentette: megtámadta a Debreceni Törvényszéken a CATL-nek a katasztrófavédelmi eljárásban kiadott engedélyét.

A videónkban is hallható Kozma Éva mikepércsi édesanya arra biztatta az embereket, hogy keljenek fel a fotelből, s legyen bátorságuk az érdekeikért kiállni. Arról beszélt, hogy milyen hatásoknak teszi ki a tervezett óriásüzem Mikepércset, amelynek szélső házai 1200 méterre lesznek a tervezett gyártól. A kiadott engedély alapján szerinte folyamatos monoton zajjal kell majd együtt élni, de impulzuszajok is várhatók. Úgy fogalmazott, hogy az akkugyár érdekében a mikepércsiek nyugalmát áldozzák fel.

Pintye Andrea a mikepércsi anyák követeléseit sorolta. Egyebek mellett azt követelik, hogy szigorítsák az akkugyárak engedélyezési feltételeit. Kifogásolta, hogy nem biztosították a nyilvánosságot a beruházás korai szakaszában, kész helyzetet teremtett a kormány azok számára, akik a legközelebb élnek a tervezett üzemhez.

Gyöngy-Tóth Enikő a mikepércsi anyák elmúlt időszakban végzett tevékenységét összegezte, merthogy – mondta – az elmúlt másfél hónapban sem tétlenkedtek. Bejelentette: Mikepércsi Anyák a Környezetért (Miakő) néven egyesületet alapítottak a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében. Kitért arra is, hogy miután az ország számos településén építenének akkumulátorgyárat, országos összefogást szeretnének létrehozni. Felidézte továbbá, hogy lehetőséget kaptak, hogy felszólaljanak az országgyűlés fenntartható bizottságának ülésén. Népszavazást kezdeményeztek a debreceni Helyi Választási Bizottságnál, illetve vizsgálják a környezetvédelmi hatóság engedélyét is, mert meg kívánják támadni azt a bíróságon. Gyöngy-Tóth Enikő abban bízik, hogy aktivitásuk meggyőzi a kétkedőket, hogy nem adták fel céljaikat, eltökéltségük a támadások ellenére sem változott. Ma az utca és a bíróság a harcmező – jelentette ki.

A március 15-i rendezvényen Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere nem vett részt, miután a felszólalók ismertetése szerint műtét után lábadozik. Ugyanakkor Fónainé Pásztor Enikő felolvasta az 5200 lakosú község lapjából a polgármester írását, amelyben úgy fogalmazott: Mikepércs történelmében a jelen mikepercsi anyái bizonyosan helyet kaptak a kiállásukkal. A mikepércsi eseményen jelen volt a Momentum két debreceni önkormányzati képviselője is.