Csúcson a járvány, Kásler Miklós pedig Grúziában tárgyal a népzenéről

Csúcson a járvány, Kásler Miklós pedig Grúziában tárgyal a népzenéről

Kásler Miklós Grúziában (Forrás: Kásler Miklós/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Itthon tetőzik a koronavírus-járvány, naponta közel 200 ember veszíti életét, az egészségügyért is felelős Kásler Miklós eközben Grúziában tárgyalt. Népzene, archeogenetika, régészet volt a téma, de azért a helyi egészségügyi miniszterrel is találkozott, akivel megvitatták a járvány tapasztalatait is.

Grúzia kulturális, egészségügyi és oktatási miniszterével folytatott egyeztetéseket Kásler Miklós csütörtökön Grúziában.

Az – egészségügyért is felelős – emberi erőforrások minisztere az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy a Tea Culukjani kulturális miniszterrel történt találkozón konkrét megállapodások születtek a népi kultúra, a népi tánc, a népzene és az archeogenetikai régészeti kutatások vonatkozásában. – A magyar kutatók olyan régészeti csontleletekhez férnek hozzá, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a feltételezett Észak-Kaukázusban megtelepült magyarokkal rokon népek archeogenetikai vizsgálatait magasabb szintre emeljék – mondta. Hosszú beszélgetést folytattak azokról a találkozási pontokról, amelyek a kultúra, történelem területén a két nemzet között az évezredek folyamán történt, és a korszerű művészeti ágak együttműködési lehetőségeit is átbeszélték az előadóművészet, a múzeumok és levéltárak közötti együttműködés tekintetében.

Kásler Miklós meglátogatta a grúz nemzeti levéltárat is, ahol több ezer éves írásos hagyatékokat, kódexeket, egyháztörténeti emlékeket tekintett meg. Ezek feltárása és lefordítása magyarra nagyon sok ismeretet jelenthet a magyar tudománynak.

A miniszter az Ekaterine Tikaradze egészségügyi miniszterrel történt egyeztetésről beszámolva azt mondta: többi között a koronavírus-járványról és a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémiáról – amelyhez csatlakozott Grúzia is – beszélgettek. Grúziának fontos európai kapcsolódási pontot jelentett a csatlakozás. Tudatta azt is, hogy Mikheil Chkhenkeli oktatási miniszterrel a tudományágak együttműködési lehetőségeit keresték. A grúz minisztert az izotópterápia különösen érdekelte, és beszámolt arról is, hogy olyan berendezéseket telepítettek, amelyek a daganatok diagnosztikájában nagyon fontosak. Kásler Miklós arról beszélt kollégájának, hogy a magyar egészségügy szerint a diagnosztikában és a terápiában milyen kutatási, gyakorlati lehetőségek vannak.

Mind a három miniszterrel megegyeztek arról, hogy a megbeszéléseket Magyarországon folytatják, pénteken pedig a Közép-Kelet Európai Onkológiai Akadémia grúz tagjával és egy helyi egyetem rektorával találkozik, akikkel ezeket a témákat beszélik tovább részletesen.

Eközben itthon éppen a napokban tetőzik a járvány, legalábbis Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón erről beszélt. Nagyjából két hete minden nap meghaladja a 150-et és a 200-at közelíti a vírus áldozatainak száma, szerdán át is lépte a határt, mert 218-an veszítették életüket. A veszprémi kórházban már korlátozták a járóbeteg-ellátást is.