Demeter Szilárd a pokoltól félti az előválasztási klipben szereplő művészeket

Demeter Szilárd a pokoltól félti az előválasztási klipben szereplő művészeket

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a Mandiner című kormánylapban üzent azoknak a művészeknek, akik szerepelnek az előválasztáson való részvételre mozgósító, aHang megbízásából készült videoklipben.

Demeter többek között azt írta a Támad a múlt című cikkében, hogy a „dal, a felvállalt kiállás, a »szabadságharc« csak róluk szól, az ő sérelmeikről, no meg a pénzről. Ezért tapsol Bródy János and co. a »szebb jövőt« refrénnek”.

Szerinte a klip is magáért beszél. Úgy fogalmazott, hogy egy kocsmává alakított „tornateremszerű izében (a progresszió jegyében lesz ebből még átalakított templomban dübörgő afterparty) összegyűl pár tucat jóeNber, Művész, akiknek a szavazata minimum kettőt számít, de legjobb lenne, ha csak ők választhatnák ki a hatalmon lévőket”. Hozzátetette, látszik rajtuk, hogy adnának egymásnak ösztöndíjat, kitüntetést, állást, megbízást, de nem tehetik, mert a Fidesz van kormányon, és szerinte ez életük legnagyobb traumája.

Azt is írta, hogy van egy rossz híre a „kommunistákba oltott liberálisok utóvéd-csapata számára: nem a jobboldaltól kell tartaniuk”. Szerinte ahhoz képest, amilyen szabadságban élhettek az elmúlt három kormányzati ciklus alatt, egy esetleges kormányváltást követően nekik annyi, „na az lesz a pokol” – jegyzete meg. „Felfalják őket a saját kineveltjeik, akik ugyancsak egymásnak akarják adni az ösztöndíjakat, zsíros állásokat, miegymást”.

Az Élni hívlak című előválasztási dalt vasárnap mutatták be, a zenéjét Hrutka Róbert szerezte, a szövetét Mischl Róbert írta. A zeneszámhoz készült videoklipben közéleti szereplők sora tűnik fel, mások mellett Csákányi Eszter, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Pogány Judit, Kulka János, Gálvölgyi János, Cserhalmi György és Nagy Ervin.