Demonstrálók és rendőrök Szekszárdon

Demonstrálók és rendőrök Szekszárdon

Szekszárdi tüntetés 2020. április 28-án, rendőrök igazoltatnak (Fotó: Illés Tamás/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta zajlik a lakók tiltakozása Szekszárdon Ács Rezső fideszes polgármester egy személyben hozott döntése ellen, aki a veszélyhelyzet alatt rendelte el egy új orvosi rendelő építésének megkezdését a városban. A rendelőt egy lakótelep egyetlen zöld területére, a Béri Balogh Ádám utca és a Szabó Dezső utca kereszteződésébe húznák fel.

Az építkezés azért háborította fel különösen a lakókat, mert még februárban tiltakozó jegyzéket juttattak el a polgármesterhez arról, hogy semmiképpen sem akarnak ide egy újabb betontömböt, hiszen azzal az egyetlen zöld területet vennék el a lakótelepi családoktól, jelentősen rontva ezzel az életminőségüket.

A parkot a hétvégén kerítették körbe, mire a lakók tiltakozó akciókba kezdtek. Transzparenseket festettek, esténként pedig tapsolva, sípolva tiltakoztak. A helyzet ma délelőttre vált egyre élesebbé, amikor a kivitelező cég felvonult a munkagépekkel, néhány tiltakozó azonban megpróbálta megakadályozni őket.

– Rendőrt hívtak rájuk, hat járőr érkezett három autóval, és azonnal igazoltatni kezdték a három civil tiltakozót, egyébként mindhárman hölgyek – jelentette ki lapunknak a helyszínen tartózkodó Illés Tamás, a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) önkormányzati képviselője. Hozzátette: szabálysértési eljárást indítottak a hölgyek ellen.

Demonstrálók és egy munkagép Szekszárdon 2020. április 28-án (Fotó: Illés Tamás)

Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője az üggyel kapcsolatban közösségi oldalán úgy nyilatkozott: a veszélyhelyzeti rendelkezésre hivatkozva indította el a polgármester azt a rendelőépítést, amelynek a helyszíne ellen tiltakozik a lakosság. Különösen pikáns, hogy a döntés indoklásakor az önkormányzat gazdasági és városfejlesztési bizottságára (GVB) hivatkozik Ács Rezső.

A GVB valóban arról döntött februárban, hogy az új rendelőre szükség van. Ám ugyanennek a hónapnak a végén a közgyűlés határozatot hozott, amelyben arra kérte a főépítészt, vizsgálja meg, hol lenne az új rendelő a legjobb helyen. Bomba szerint Máté Péter, a Fidesz helyi frakcióvezetője például felajánlotta erre a saját körzetét, mint lehetséges helyszínt. A polgármester azonban minden véleményt figyelmen kívül hagyva úgy rendelkezett, hogy az eredetileg kijelölt, zsebkendőnyi zöld területre kell felhúzni az új épületet – tette hozzá. A politikus leszögezte: szükség van rendelőre, ott, ahol azt a lakosság is nagy számban elfogadja. Mint látjuk, ez nem a Szabó Dezső és a Béri Balogh Ádám utca közötti terület – zárta szavai Bomba.

Lapunk úgy értesült, a délelőtti incidens hatására a polgármester úgy határozott, egy hónapra felfüggeszti az építkezést. Amennyiben ez hivatalosan is megerősítést nyer, cikkünket frissítjük.

Ács Rezső polgármester egyébként a koronavírus miatti országos veszélyhelyzetre hivatkozva, a különleges jogrenddel visszaélve több döntést is hozott közgyűlési felhatalmazás nélkül. Megírtuk, hogy márciusban aláírta és elfogadta a város költségvetését, módosította a szervezeti és működési szabályzatot, visszaállította polgármesteri kabinetét és visszavette a helyi újságot is.

Statárium: egyszemélyes kormányzásba kezd a polgármester Szekszárdon | Magyar Hang

Országos veszélyhelyzet esetén a vonatkozó törvény alapján polgármesternek lehetősége van rá, hogy a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül maga hozzon meg döntéseket. Én most élek ezzel a jogommal, és saját magam elfogadom és aláírom a város költségvetését ( azt a javaslatot, amit a polgármester dolgozott ki és a közgyűlési többséget adó Éljen Szekszárd frakció nem támogatott - a szerk.).

– Amit a polgármester most tesz, az a hatalommal való visszaélés tipikus esete. Különösen pikáns, hogy mindezt a március 15-i ünnepre készülve teszi, ez a demokrácia és a márciusi ifjak szellemének meggyalázása – jelentette ki akkoriban lapunknak Bomba Gábor, a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője. Hozzátette: minden egyes olyan intézkedésnek, amit most a polgármester a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz.